Proti zločinu! Ze života složek IZS

Složky IZS cvičeně zasahovaly u aktivního střelce v Ostravě

Poslední říjnový den roku 2023 probíhalo v Ostravě taktické cvičení moravskoslezských policistů zaměřené na eliminaci aktivního střelce. Společně s policisty na místě zasahovali i záchranáři, policisté a v rámci cvičení spolupracovali i strážníci MP Ostrava.

Cvičení spočívalo v tom, že tři pachatelé si chtěli „vyřídit účty“ s osobami zdržujícími se v prostorách železniční stanice Ostrava Vítkovice. Na začátku všeho byla slovní rozepře, následovala však fyzická potyčka a poté ještě střelba i na neúčastněné osoby. Při střelbě bylo zraněno několik osob, některé bohužel i zemřely.

Po oznámení tohoto cvičení na tísňovou linku na místo události vyrazily zejména prvosledové hlídky. Policisté z „prosledů“ vybavení dlouhými střelnými zbraněmi a balistickou ochranou zahájily zákrok k eliminaci pachatelů. „Jeden z pachatelů před příjezdem prvních policistů ujel osobním vozidlem a další policisté po zjištění těchto informací začali po tomto pachateli a vozidle pátrat. Další z pachatelů se zabarikádoval v jedné z místností, a proto byla do akce povolána i zásahová jednotka,“ uvedla por. Mgr. Pavla Procházková, tisková mluvčí PČR MSK.

Další policejní hlídky se postaraly o perimetr u místa události. Na místě se nacházely i další složky IZS a byl zřízen řídicí štáb – velící policejní důstojník koordinoval složky IZS na místě, neboť při útoku aktivního střelce velí složkám IZS policie. „Cílem bylo nejen ověřit postup složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu proti nebezpečným pachatelům, ale také procvičit poskytování přednemocniční neodkladné péče, třídění velkého počtu zraněných osob metodou START a prokázat úroveň spolupráce všech zasahujících složek. Poděkování za poskytnutí prostor a veškerou spolupráci patří rovněž Úřadu městského obvodu Ostrava-Vítkovice a Českým drahám,“ dodala mluvčí ostravské policie.

VIDEO: PČR

O pacienty se starali záchranáři, policisté i hasiči

Cvičení se účastnilo několik desítek policistek a policistů ze Služby pořádkové policie (OOP, OHS, SPJ), Služby dopravní policie, Služby kriminální policie a vyšetřování a také Zásahové jednotky KŘP Moravskoslezského kraje. Padesát figurantů bylo ze zdravotnické záchranné služby.

Cvičení se účastnily i jednotky profesionálních hasičů včetně evakuačního autobusu, také tři posádky RZP a posádka RV ZZS Moravskoslezského kraje. Třídění pacientů probíhalo metodou START. „…Kromě nácviku postupu policie při takové události bylo cílem ověřit spolupráci mezi složkami integrovaného záchranného systému, procvičit třídění velkého počtu pacientů, stejně jako poskytnutí přednemocniční neodkladné péče v situaci mimořádné události. Celkem se na místě nacházelo padesát figurantů, přičemž téměř polovina z nich byla v roli různě závažně zraněných, či zemřelých obětí střelby,“ uvedl tiskový mluvčí ZZS MSK Lukáš Humpl. „Záchranáři cvičili postup své práce za současného respektování bezpečnostních pokynů policie a omezení pohybu v místě události. Vytyčili prostor vhodný pro shromaždiště zraněných, kde týmy prováděly třídění a ošetřování zraněných dle priorit jejich stavu, stejně jako simulaci směrování pacientů do zdravotnických zařízení. Práci záchranářů sledovali pozorovatelé a školitelé vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS MSK. Jejich postřehy budou využity při další přípravě na zvládnutí obtížných zásahů. Nácvik postupu u mimořádné události je velmi důležitým bodem v kontinuálním vzdělávání záchranářů,“ dodal Lukáš Humpl.

Obdobná cvičení mají pro složky IZS opravdu velký význam. Přejeme si ale, aby takové události probíhaly pouze cvičeně a neopakovaly se události z Polikliniky FN Ostrava nebo z Restaurace Družba v Uherském Brodě.

Foto: ZZS Moravskoslezského kraje a PČR

Mohlo by se vám také líbit...