Obvodní oddělení (v Praze jde o místní oddělení – MO) policie (dále jen OOP) je nejrozšířenějším základním místem kontaktu veřejnosti s Policií České republiky. OOP spadají pod Službu pořádkové policie jednotlivých krajských ředitelství a v jednotlivých krajích jich je několik desítek a v republice několik set.

Policistky a policisté sloužící na OOP jsou vlastně takovými Ferdy Mravenci v dobrém slova smyslu. Tyto příslušnice a příslušníci musí umět téměř vše z policejní práce. Krom toho, že jezdí ve většině krajích České republiky jako první na nejrůznější oznámení, oznámení pak dále zpracovávají a většinu protiprávního jednání taktéž řeší v rámci své působnosti, musí u mět také komunikovat s lidmi, ale také zajistit místo trestného činu do příjezdu dalších složek IZS nebo dalších útvarů PČR.

OOP mají svou místní působnost, která je ve většině případů velmi rozsáhlá. Každá policistka a každý policista by měl co možná nejlépe znát oblast, kde slouží a také znát problémové osoby – což i nováčci během pár týdnů/měsíců znají. Jelikož právě hlídky z OOP vykonávající hlídkovou službu bývají ve většině případů na místech událostí jako první, jsou některé z obvodních oddělení začleněny do tzv. „prvosledových hlídek“ – o těch ale příště. Vyjma hlídkové činnosti ale policistky a policisté velkou část směny tráví i na služebně, kde pracují na nejrůznějších úřednických povinnostech.

Právě tak opravdu lze říci, že policistky a policisté z „obvodů“ jsou těmi, kteří jako dělají největší „reklamu“ policii. Jejich úkoly jsou různorodé a pravidelně dochází k situacím, kdy právě „obvoďáci“ vyjedou na žádost Zdravotnické záchranné služby kraje na poskytnutí první pomoci – případně jsou jako First Respondeři vyslání i s AED, a díky jejich pomoci dojde k záchraně života. To vše někteří dělají klidně i dvacet let, byť by dávno mohli díky svým znalostem a vzděláním přestoupit k elitnějším útvarům Policie České republiky. Ale jak jsem sám měl možnost poznat, většina „obvoďaček a obvoďáků“ jsou prostě srdcaři.

Mohlo by se vám také líbit...