Aktuálně

Při nehodě vlaku s nákladním automobilem v Dolní Lutyni zemřel strojvedoucí, několik osob bylo zraněno

Ve středu, 24. ledna, došlo 05:43 na přejezdu zabezpečeném světelným zařízením i závorami v ulici K Bezdínku ke střetu vlaku IC 546 Ostravan jedoucí z Návsí do Prahy s nákladním automobilem. Na místo okamžitě vyrazily všechny složky IZS včetně drážních hasičů.

Hasiči, záchranáři a policisté po příjezdu na místo události začali ihned pracovat na záchranných pracích. Bohužel lokomotiva byla opravdu velmi poškozena a strojvedoucí vlaku nehodu nepřežil. Po nehodě došlo k vykolejení jednoho osobního vozu. Záchranáři, kteří na místě zasahovali s posádkami RZP, RLP, RV a LZS ošetřili dvacet osob, osmnáct z nich pak transportovali do okolních nemocnic a středně těžce zraněnou ženu letecky do FN Ostrava.

Hasiči a policisté na místě pomáhali krom jiného i s ošetřením a tříděním zraněných osob metodou START. Hasiči prováděli také zabezpečení místa události a po dojezdu drážních hasičů si velení u zásahu převzal velitel HZS SŽ Ostrava. Z centrální hasičské stanice v Ostravě Zábřehu na místo zamířili i evakuační autobus. Ve vlaku cestovalo zhruba šest desítek cestujících.

Ze strany Policie České republiky na místě zasahují hlídky z OOP, OHS, SPJ, ale na místo také vyrazili kriminalisté z ÚO Karviná a také krizoví interventi.

Před osmou hodinou ráno na místo vyrazili i drážní hasiči z Přerova s vyprošťovacím automobilem a tankem. Při nehodě bylo poškozeno trakční vedení a také jeden z výstražník.

AKTUALIZACE: ,,Na místě mimořádné události šetří příčiny a okolnosti jejího vzniku čtyři inspektoři Drážní inspekce, která zahájila vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy,“ uvedla Drážní inspekce ve své zprávě.

AKTUALIZACE II: Bylo doplněno, že zraněno bylo osmnáct osob z vlaku a řidič nákladního vozidla.

AKTUALIZACE III: ZZS MSK na místě zasahovala s posádkou LZS, a pozemními posádkami ze základ v Ostravě Jihu (velkokapacitní speciál Volvo a tým pro specializované činnosti), Orlové, Karviná a později i Bohumín. Posádky ZZS ošetřovali celkem dvacet osob ve věku od sedmnácti do pětašedesáti let. ,,Utrpěli vesměs lehčí a středně těžká poranění, a to hrudníku, hlavy, končetin a páteře,“ uvedl tiskový mluvčí ZZS MSK Lukáš Humpl.

Po ošetření pacientů na místě docházelo k transportu zraněných osob do nemocnic v Karviné, Havířově, Bohumíně a také Městské nemocnice Ostrava a FN Ostrava. Dvě osoby nebylo třeba do nemocnice transportovat. Transportováno do zdravotnických zařízení tak bylo šestnáct osob. Na místě pracoval také jeden krizový intervent ZZS MSK a další pracovali se zraněnými v nemocnicích.

Foto: Policie České republiky, HZS SŽ, HZS a ZZS MSK

Mohlo by se vám také líbit...