Co nebo kdo je to

Kdo je krizový intervent?

Asi nejjednodušší by bylo napsat, že jde o ženu či muže pracující/sloužící u složek IZS se specializací na pomoc obětem trestných činů, pozůstalým nebo případně rodině obětí trestných činů. Tato problematika je ale natolik zajímavá, že se vyplatí o ženách a mužích zařazených ke krizovým interventům napsat více.

Málokdo ví, že pomoc krizových interventů není směřována jen mimo organizace, ale také v rámci složek IZS. Jak bylo psáno v jiném článku, práce složek IZS a zdravotníků je opravdu velmi náročná a někdy i ženy a muži pomáhající nám všem potřebují pomoci. V rámci Policie České republiky, a vlastně všeobecně u složek IZS, není krizová intervence starou záležitostí. Ke krizové intervenci se policie dostala vesměs po útoku v Uherském Brodě, kdy se začal dávat větší důraz na ty, co prožijí nějakou mimořádnou událost. V dnešní době je ale interventka či intervent na takové úrovni, že leckteré situace vyřeší bez přítomnosti psychologa.

Interventem se člověk stává po absolvování speciálních kurzů a v praxi takováto pozice funguje „dosahově“. Krizový intervent má dlahové směny, kdy je doma na telefonu, nesmí požívat žádné alkoholické nápoje, nemůže být nikterak od domova, a v případě příchozího hovoru od operačního důstojníka, případně dispečerky/dispečera ZZS, vyráží tam, kde je jeho pomoc třeba. V prvních chvílích na místě ale zasahují ostatní policistky/hasičky/záchranářky a jejich mužští kolegové. Leckdy i oni sami dokážou spoustu věcí vyřešit sami. Pokud to ale není možné, je cestou operačních středisek vyžádána účast právě interventa.

A co vlastně takový intervent dělá? V první řadě hlavně naslouchá! Ale ještě předtím je třeba, aby znal všechny důležité věci v rámci události, aby si prošel oblast, kde k události došlo, a zjistil vše, co je známo. Následně právě dochází k naslouchání oběti, zdvořilému, přívětivému a slušnému chování ze strany interventa. Intervent může pomoci při hledání strategie postupu, podává pravdivé a úplné informace, reaguje na přání oběti/pozůstalé osoby a je schopen pomoci do té doby, dokud je třeba. Stejně tak ale intervent musí akceptovat nepřijetí pomoci.

Je důležité zmínit, že krizoví interventi jsou specializovaní zaměstnanci/příslušníci, kteří však mají své vlastní úkoly v rámci složky IZS. Intervenci dělají jako „něco na víc“, co by dělat nemuseli. A nejen za to si zaslouží obrovský dík!

Mohlo by se vám také líbit...