Aktuálně

U Řeřichovy rokle v Adršpašsko-teplických skalách spadli dva horolezci – na místo vyrazily dva vrtulníky LZS

V neděli, 14. května, krátce před 14:30 byl na tísňové linky oznámen pád horolezců – ženy a muže. Do skal u Adršpachu vyrazily jednotky požární ochrany z CHS Velké Poříčí, HS Broumov, JSDH Adršpach a Teplice nad Metují, inspektor provozu a posádka RLP z Broumova, posádky LZS z Hradce Králové a Liberce a také skalní záchranná služba.

Muž se ženou spadli v místech, kam se hasiči se záchranáři nemohli dostat se svou technikou, proto až na místo události museli na čtyřkolkách nebo pěšky. Přítomní hasiči a záchranáři ze skladní záchranné služby pomáhali záchranářům s ošetřováním zraněných osob a následně pomohli s přípravou transportu osob za pomoci podvěsu vrtulníků LZS. S tím pomáhal i letecký záchranář z centrální hasičské stanice v Hradci Králové.

Třicetiletá žena utrpěla vícečetná poranění a její stav byl velmi vážný. Zasahující lékařka rozhodla o uvedení ženy do umělého spánku. Po zajištění a stabilizaci zdravotního stavu byla žena vyzvednuta v podvěsu vrtulníkem z Hradce Králové, při mezipřistání naložena na palubu vrtulníku a ve vážném stavu byla letecky transportována do FN Hradec Králové. S podobným zraněním byl ošetřen i jednapadesátiletý muž. Ten byl vyzvednut z terénu vrtulníkem z Liberce. Vrtulníkem LZS byl následně taktéž transportován do FN Hradec Králové.

Královéhradečtí záchranáři děkují za spolupráci hasičům, záchranářům ze skladní záchranné služby a také svým kolegům z LZS Liberec. Právě u zásahů ve skalních oblastech kolem Adršpachu bývá vždy ukázková spolupráce složek IZS. Bohužel tam k zásahům hasiči, záchranáři a policisté vyráží několikrát ročně.

Foto: HZS KHK, Jakub Šimek / ZZS KHK a LZS Liberec

Mohlo by se vám také líbit...