Aktuálně Proti zločinu!

U Oder se chtěli poprat polští fotbaloví „fanoušci“, zabránily jim v tom desítky policistek a policistů

Fotbaloví „fanoušci“ z Polska tu a tam mají potřebu jezdit se rvát do Moravskoslezského kraje. Jelikož ale máme v MSK skvělé kriminalisty, o všem se dozvěděli a policistky a policisté z SKPV, obvodních oddělení, kynologové, speciální pořádkové jednotky a zásahové jednotky včas zasáhli.

Když kriminalisté operativní cestou zjistili, že by mohlo dojít k rvačce „fanoušků“, začali celou situaci monitorovat. Jakmile se informace potvrdily, do oblasti Heřmanovic u Oder v okrese Nový Jičín v pondělí, 20. listopadu, v poledních hodinách vyrazily desítky příslušníků Policie České republiky.

Na polní cesty v okolí Heřmanovic se sjížděly dodávky s polskými „fanoušky“, celkem jich bylo více jak pět desítek. Jenže „fanoušci“ měli problém. Čekali na ně příslušníci z OOP, OSK, OCP, SKPV, SPJ a ZJ KŘP Moravskoslezského kraje. „Díky rychlé reakci policistů ke střetu osob nedošlo. Přítomní cizinci však u sebe měli prvky oblečení, které nasvědčovaly, že se připravují na fyzický střet. Potvrdilo se, že se jedná o fanoušky jednoho konkrétního fotbalového klubu ze sousedního státu, kteří očekávali fanoušky dalšího klubu ze zahraničí,“ uvedla tisková mluvčí KŘP Moravskoslezského kraje mjr. Pavla Jiroušková.

Kriminalisté z „extremismu“ jedou!

Policisté zkontrolovali 55 osob, u kterých provedli bezpečnostní prohlídky. Na osobní svobodě jsme omezili 17 osob, které byly eskortovány a předvedeny na policejní služebnu za účelem zjištění totožnosti. Za přestupkové jednání v souvislosti s neprokázáním totožnosti jim byly uloženy pořádkové pokuty a následně byli cizinci propuštěni na svobodu,“ dodala mluvčí Jiroušková.

Kriminalisté zabývající se extremismem pravidelně pracují s operativním zjišťováním důležitých informací, které dále používají v rámci své práce. Mnohdy tak vědí policisté o obdobných „fajtech“ mezi „fanoušky“ ještě dříve, než k nim dojde. Tito kriminalisté se ale také zabývají lidmi, kteří mají vyhraněné ideologické postoje, respektive zabývají se lidmi, kteří své postoje ventilují veřejně a mohou porušovat zákony České republiky.

Kriminalisté z odborů/oddělení extremismu působí v rámci každého kraje a věnují se nejrůznější problematice. Setkat se s těmi to kriminalisty (vy je ale nepoznáte) můžete na demonstracích, fotbalových utkáních, případně všude tam, kde to voní prací právě pro kriminalisty z extremismu.

Foto: Policie České republiky

Mohlo by se vám také líbit...