Aktuálně

Akční kamera, neautentická kancelář a reálné postupy u reálných případů

Od 20:10 5. září na ČT 1 byl vysílán první díl třetí řady Případů 1. oddělení. Třetí série, která bude mít třináct dílů, započala nálezem koster dvou mužů. Reálná vražda se se odehrála v únoru 2004. Nyní již ale k samotnému pokračování Případů 1. oddělení.

Humor zůstal, část postav také, tým kriminalistů ale změnil svou kancelář, která více odpovídá světovým kriminálkám, než kancelářím skutečných kriminalistek a kriminalistů. V nové sérii je taktéž „nová“ kamera. Je akční a velmi v pohybu, to vše některým divákům může připadat poněkud jiné, než na co se těšili.

Co ale rozhodně zůstalo, a co vítáme velmi, je ukázání reálné práce vyšetřovatelů a operativců z prvních oddělení obecné kriminality krajských ředitelství. Hned v prvním díle jsme také poměrně dobře viděli, jak pracují kriminalističtí technici a soudní lékaři. Co se také změnilo z prvních dvou sérií, je rekonstrukce trestného činu. I taková rekonstrukce trestného činu totiž k vyšetřování násilných trestných činů patří.

Vynikajícím detailem pak také je to, že policisté v uniformách mají šestimístná služební čísla, která opravdu uniformované příslušnice a uniformovaní příslušníci nosí na uniformách. Služební vozidla policie pak vypadají jako ta reálná, která snad i Policie České republiky zapůjčila.

Inu seriál má opět nakročeno vysoko, avšak ze začátku jsou změny v postavách, budově kriminalistů a kamery znát. Rozhodně je ale krásně vidět, jakou práci ženy a muži z prvních oddělení krajských ředitelství mají – a to nejen oni, ale i další tým zapojený do vyšetřování. Případy neukazují tak jednoho „detektiva“, který by řešil vše – ukazuje se tým skvělých osob, který má cíl jasný – dopadnout toho, kdo za čin může.

Mohlo by se vám také líbit...