Aktuálně

MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA: V budově Filozofické fakulty došlo ke střelbě, zemřelo minimálně patnáct osob

Dnes, 21. prosince, v odpoledních hodinách vyrážely všechny složky IZS včetně několika desítek policistů do budovy Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha. Dle prvotních informací tam došlo ke střelbě a na místě je několik desítek zraněných a mrtvých. Krom státních policistů, záchranářů a hasičů na místě zasahovali i pražští strážníci.

Policie uvedla, že pachatel byl eliminován. Záchranáři na místě zasahují s větším množstvím posádek včetně Golema. Několik nemocnic vyhlásilo traumaplán, ten vyhlásila i ZZS HMP. ZS ASČR na místo vyslala 15 posádek RZP, 1xRLP, 3xIP. ZZS HMP několik posádek RV, RZP, Inspektora provozu, Fénixe i Golem.

AKTUALIZACE I.: Na místo vyrazily všechny dostupné prvosledové i „obyčejné“ hlídky policie, zásahová jednotka i Útvar rychlého nasazení. Střelec měl být jen jeden a ten má být po smrti. Policie uvedla, že střelec je eliminován.

AKTUALIZACE II.: Dle informací ČT 24 zemřelo deset osob + pachatel a devět osob je těžce zraněno. Upřímnou soustrast pozůstalým a brzké uzdravení zraněným.

ATUALIZACE III.: Kolem 17. hodiny stále probíhá evakuace osob z budovy. Policisté postupně prohledávají celou budovu a hledají osoby, které se schovaly před střelcem.

ATUALIZACE IV.: Dle dostupných informací byl útočníkem mladý muž, který byl hledán od dnešního dne v souvislosti s násilným úmrtím ve Středočeském kraji.

AKTUALIZACE V.: Záchranáři uvedli, že poslední pacient byl z místa transportován v 16:56, v 17:08 byl zrušen traumaplán. Na místě i tak stále zůstává preventivně několik posádek. V rámci spolupráce s pražskými záchranáři na místě zasahovali i soukromí poskytovatelé PPNP.

AKTUALIZACE VI.: Policie České republiky vyklízí okolí Filozofické fakult, je tam podezření na výskyt výbušniny. Na místo míří policejní pyrotechnik. Dle informací iDnes.cz měl mít mladý muž podezřelý z činu vlastnit výbušniny. V jedné obci na Kladensku zasahují další policisté v domě, který má mít souvislost s mužem.

AKTUALIZACE VII.: PČR obdržela informace o střelbě ve 14:59. První hlídky na místě byly v řádu pár minut, ZJ na místě byla za dvanáct minut. 15:20 byla zjištěna informace o bezvládném tělu střelce. V tuto chvíli nejsou zatím známy další podrobné informace! Muž se měl inspirovat hrůznou událostí v zahraničí. Policejní prezident uvedl, že zemřelo nejméně patnáct osob!

AKTUALIZACE VIII.: Pyrotechnická prohlídka objektu skončila. Prostor je „čistý“ a může začít ohledávání místa činu. Vyšetřovat tento čin bude NCOZ. Bezpečnostní akce stále ale probíhá a znovu platí, že není žádoucí pohyb civilistů na místě události!

Dle Rakušana nemá tato událost žádnou spojitost s možností teroristických útoků v zahraničí. Rakušan zároveň děkuje všem složkám IZS za jejich zásah.

PČR na síti X: Prosím, nešiřte „zaručené“ zprávy, vyložené nepravdy a senzachtivé fotografie. Jednak z úcty k pozůstalým, ale především jako prevenci před zbytečným vyvoláváním paniky. Všem, kdo to neděláte, děkujeme 🙏🏻

Policie žádá, aby na místo nechodili civilisté! Žádost stále probíhá!

Foto: z videa PČR

Mohlo by se vám také líbit...