Ze života složek IZS

FOTOGALERIE: Hasiči nejsou jen ti, co vyjíždí k výjezdům

4. květen každoročně patří svátku Sv. Floriána, který je patronem všech hasičů. Pojďme se ale dnes podívat na naše hrdiny tak trochu jinak a ukažme si, že hasička nebo hasič není jen tou osobou, která vyráží na pomoc tam, kde je třeba.

Hasiče vnímáme jako novodobé hrdiny mající za úkol pomoci při záchraně zdraví osob a zvířat a záchraně majetku. Postupně se ale i hasiči „učí“ novým činnostem. Namátkou lze zmínit v době nejhoršího stavu s Covid onemocněním pomoc v nemocnicích, pomoc při transportech ochranného materiálu (to není až tak netradiční, avšak v takové míře snad v historii nikdy hasiči nepřepravovali tolik množství materiálu), ale také v posledních měsících zaměstnává hasiče likvidace ohnisek ptačí chřipky. Jen za rok 2023 hasiči pomáhali u takových zásahů hned několikrát a většinou šlo o vícedenní zásahy. Samostatnou kapitolou je pak dosud největší požár v přírodním prostředí, který vypukl 23. července 2022 v Národním parku České Švýcarsko. Hasiči z celé republiky několik týdnů bojovali s požárem velkých rozměrů. Do České republiky zamířily i hasiči a letecká technika z dalších zemí.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky ale nejsou jen těmi osobami, které právě vyráží řešit takovéto události. Na začátku téměř každého výjezdu, a také na jeho konci, jsou sloužící ženy a muži na KOPIS HZS krajů, případně se nachází i celonárodní operační středisko v budově GŘ HZS ČR. Tam příslušníci vidí aktuální situaci, kde hasiči zasahují nebo co se kde děje.

Hasiči jsou i v kancelářích

Pakliže se vrátíme ještě k požáru Národního parku České Švýcarsko, sluší si vzpomenout i na příslušnice a příslušníky, kteří informují nás, média – na tiskové mluvčí. Ano, i tyto ženy a muži jsou hasičky a hasiči. Jde o příslušnice a příslušníky nehasící požáry, nezachraňující životy osob a zvířat, ale o lidi mající za úkol informovat ostatní o událostech. Právě i požár v NP ČŠ tak trochu změnil postupy v informování veřejnosti. Hasičské záchranné sbory krajů velmi využívají Twitter a také Facebook.

U tohoto požáru, ale nejen tam, se pak nacházeli i dokumentaristé HZS ČR. Ti se starali o to, aby média měla kvalitní fotografie a videa z tohoto požáru. Jejich práce ale neslouží jen novinářům, ale také samotným hasičům – dá se na základě toho zjistit případné nedostatky, možnosti zlepšení činnosti apod.

Pohled na hasiče sloužícího na KOPIS HZS Plzeňského kraje

Dalšími „kancelářskými hasiči“ jsou příslušnice a příslušníci starající se o stavební dozor, o prevenci obyvatel, ale také třeba ti lidé, kteří vytváří požární poplachové plány krajů – a to fakt není jednoduchá činnost, a také například psychologové. A například i právníky ve služebním poměru u HZS krajů nalezneme.

Není to jen o zachraňování…

Jak bylo zmíněno o odstavec výše, hasiči tak nejsou jen těmi lidmi, kteří zasahují na místech mimořádných událostí. Činností Hasičského záchranného sboru České republiky je tak mnoho. Činností „výjezdových hasičů“ je pak také třeba prezentace své práce veřejnosti, činnost na akcích pro děti. Pak také tito hasiči ukazují svou činnost například dětem z mateřských a základních škol.

Pokud ale zrovna nezasahují na místech mimořádných událostí, neukazují svou techniku veřejnosti, mají příslušníci na (centrálních) hasičských stanicích další povinnosti – provádí se nejrůznější školení, cvičení, pracují na své „kondici“. Činnost hasičů spočívá ale také v tom, že se starají o svou techniku – a nejen o vozidla, ale také věcné prostředky, starají se o čistotu budovy, kde slouží a mají i další povinnosti.

Samostatnou kapitolou by pak mohlo být to, že hasiči mají nejrůznější specializace. Jsou nositelé dýchacích přístrojů, pilaři, někteří jsou strojníci, jiní velitelé družstev, čet, řídicími důstojníky, vyšetřovateli… A nejen na tyto pozice se postupně dostávají. Jsou také hasiči lezci – z nich se pak mohou stát hasiči – letečtí záchranáři nebo například hasiči – potápěči. A i tam funguje určitý postup. Jiní hasiči pak mohou sloužit i u Záchranného útvaru HZS ČR.

Hasič – lezec v akci

Profesionální a dobrovolné hasiče ale nalezneme také u větších podniků – například v automobilkách, chemických závodech, v areálu ČT a jiných. Samostatnou kapitolou jsou pak drážní hasiči zasahující (nejen) na pozemcích Správy železnic.

Odejdou ze služby a jdou „dobrákům“

Odbije sedmá hodina ranní a profíci odchází do svých domovů. Jenže jsou i takoví hasiči, a to nejen ti výjezdoví, co se ve svém volném čase věnují činnosti u (Jednotek) Sborů dobrovolných hasičů obcí. Činnost „dobráků“ ale také není jen o zasahování na místech mimořádných událostí. Členové JSDH musí procházet školeními, strojníci musí provádět tzv. „kondiční jízdy“, hasiči zasahující u požárů s dýchacími přístroji, s motorovými pilami a dalším vybavením musí mít pravidelně obnovována „papíry“, díky kterým právě mohou být pilaři nebo zasahovat v dýchacích přístrojích.

Další hasiči se ale také krom této činnosti věnují i výchově nových generací hasičů. Učí děti hasičskému sportu, tomu, co hasiči dělají a starají se i o to, aby mladí hasiči věděli, jak se poskytuje první pomoc. K tomu, aby se tito lidé mohli věnovat dětem, ale nemusí být členy JSDH, ale „jen“ Sborů dobrovolných hasičů obcí. A tito lidé například pořádají i hasičské plesy, akce pro veřejnost a mnoho dalšího. Zmínku si ale také zaslouží ti hasiči, kteří jsou například i členy ČČK, VZS nebo třeba HS ČR.

Soutěž v požárním sportu

Inu ve zkratce jsme se podívali na to, že hasiči nejsou jen těmi lidmi, co vyjíždí k zásahům, ale také ti, co se starají o další důležité činnosti. Všechny hasičky a všichni hasiči si od nás zaslouží obrovské poděkování za to, co pro nás dělali, dělají a budou dělat!

Děkujeme vám dámy a pánové!

Mohlo by se vám také líbit...