Záchranný útvar, celým názvem Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky, je specializovaným útvarem HZS ČR. Sídlo ZÚ HZS ČR je ve městě Hlučín v Moravskoslezském kraji. K mimořádným událostem ale příslušníci vyjíždí i z rot ve Zbirohu a také z Jihlavy.

Příslušníci ZÚ HZS ČR jsou vyžádání z OPISu HZS krajů a Národní informační středisko MV – Generální ředitelství HZS ČR pak vyhlásí hasičům poplach a vysílá je tam, kde je jejich činnost potřeba. Hasiči z Hlučína, Jihlavy a Zbrihou zasahují při mimořádných událostech po celé České republice a jejich obrovským přínosem je to, že hasiči mají speciální techniku určenou k likvidaci těch nejzávažnějších událostech. Asi nejznámějším zásahem, kde Záchranný útvar zasahoval, je výbuch a požár muničních skladů na Zlínsku.

Záchranný útvar HZS ČR vznikl k 1. lednu 2009. Do té doby fungovala obdobná pomoc ze strany 157. záchranného praporu Armády České republiky. Aby byla akceschopnost příslušníků ZÚ HZS ČR ještě rychlejší, vznikla v roce 2010 rota ZÚ HZS ČR ve Zbirohu a v roce 2016 pak speciální technika hasičů vyráží i z Jihlavy.

Zleva: CZS 15 Triton, CZS 40 Titan a CV 40 Taurus.
Vyprošťovací automobil na podvozku Tatra 815. Vyprošťovacích speciálů má ZÚ HZS ČR hned několik.

Záchranný útvar zasahuje primárně při mimořádných událostech v Čechách, ale specialisté útvaru vyráží pravidelně i na pomoc do jiných států. Mezi příslušníky jsou i kynologové, střelmistři, potápěči a další. Technika ZÚ HZS ČR je velmi různorodá. Primárně mají hasiči k dispozici techniku k likvidaci nejrůznějších živelných pohrom, ale také zvládnout přepravit materiál nákladními vozidly, zvládnou přepravit velké množství osob autobusy nebo také disponují speciálními cisternovými zodolněnými stříkačkami, případně pak CV pro přepravu velkého množství vody. Více k technice ZÚ HZS ČR naleznete pod tímto odkazem.

K vyprošťování mají hasiči sloužící u ZÚ HZS ČR i tanky. S těmi pomáhali například při nehodě vlaku v Mariánských Lázních nebo při vyprošťování lodi v Německu.
Sací bagr bývá vyslán k zříceným budovám, ale také tam, kde je jiný sypký materiál potřeba dostat pryč – i sací bagr tak zasahoval u nehody nákladního vlaku v Mariánských Lázních.

Je důležité závěrem zmínit, že činností ZÚ HZS ČR je vícero, avšak k těm se dostaneme až ve speciálním článku určeným právě ZÚ HUZS ČR.

Mohlo by se vám také líbit...