Aktuálně

Rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku budou hasiči likvidovat několik týdnů

Stále svíticí slunko, vysoké teploty, nepřístupný terén. Tak to jsou asi největší problémy rozsáhlého lesního požáru v Českém Švýcarsku v oblasti Pravčické brány nedaleko Hřenska. Ten byl ohlášen v neděli, 24. července, před osmou hodinou.

Operační důstojník ihned vyhlásil poplach jednotkám z druhého stupně poplachu. Postupně byl na místo vyžádán i vrtulník LS PČR. Odhad zasaženého prostoru požárem byl v 09:15 zhruba 450×150 metrů čtverečních.

Od začátku měli hasiči těžkou práci – slunko, vysoké teploty a nedostupný terén. S tím vším si museli hasiči poradit a velitel zásahu musel co nejlépe rozhodovat o nasazení hasičů, aby se podařilo co nejrychleji požár lokalizovat. I proto byly na místo povolávány postupně další jednotky – v 10:30 byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu a na místě zasahovalo čtrnáct jednotek požární ochrany. Vyžádáno bylo i letadlo letecké hasičské služby. Další jednotky hasičů tak byly určeny k plnění vody do letadla.

Zvláštní stupeň požárního poplachu, letadlo a dva vrtulníky

Krátce před jedenáctou hodinou dopolední hasiči zveřejnili informaci, že požár je o rozloze dvou hektarů. V 15:00 na místě zasahovalo šestadvacet jednotek požární ochrany z blízkého i vzdáleného okolí. Po 16:00 bylo oznámeno, že došlo k objevení druhého ohniska požáru – a sice v lokalitě Soutěsek ve Hřensku o rozloze zhruba jeden hektar. Z preventivních důvodů byla zhruba stovka návštěvníků z těchto míst evakuována a do místa byl zakázán vstup. Na místo zamířil druhý vrtulník s bambivakem, tentokrát Armády České republiky. Na místě zasahovalo čtyřiatřicet jednotek požární ochrany.

Kolem 22:00 hodiny došlo k ukončení zásahu, kdy zásah v nočních hodinách by byl pro hasiče ještě náročnější a hlavně nebezpečný. Na místě však zůstala místní dobrovolná jednotka jako dohled, zda se požár nerozšiřuje.

25. července – den druhý

Dnes v rámci zásahu jsou pro veřejnost uzavřeny soutěsky a Mlýnská cesta z Mezné. Dále je uzavřena silnice ze Hřenska do Mezné. Místo hlídají hlídky Policie České republiky.

V 07:30 bylo na místě zásahu třicet jednotek hasičů s devětačtyřiceti vozidly a dva vrtulníky – jeden LS PČR a druhý AČR – oba dva přiletěli z Prahy – voda je nabírána z řeky Labe. Některé jednotky, které na místě včerejšího dne zasahovaly, dnes drží pohotovost na svých zbrojnicích proto, aby bylo možné vyrazit co nejdříve k dalšímu případnému zásahu – co nejdříve znamená do dvou minut od vyhlášení poplachu.

Na místě zásahu jsou přítomny i jednotky z Libereckého kraje. Většinou na místě zasahují velkoobjemové cisterny, ale také dopravní automobily a čtyřkolky, které hasičům velmi pomáhají v těžkém terénu.

11:50 – ,,Na místě zasahuje 31 jednotek 54 vozidel. Zasahuje přibližně 150 hasičů. V současnosti je kladen důraz na dopravu vody, která je dopravována kyvadlově. I nadále zasahuje vrtulník.“ Twitter HZS Ústeckého kraje.

14:00 – Bylo třeba zesílit hasební činnost. Na místo tak vyrazilo dalších několik jednotek – celkově u požáru v té době zasahovalo 48 jednotek hasičů – tři byly z Německa. Odhadem se na místě zásahu pohybovalo sto padesát hasičů.

16:20 – ,,Bylo evakuováno 80 lidí z Pravčické brány, 60 lidí z tábora v Dolském Mlýně. Požár se rozšířil i na německou stranu,“ uvedli hasiči na Twitteru. Hasiči evakuovali i dopravními automobily i obyvatele obcí ohrožených požárem.

Ve stejné době byla zveřejněna informace, že požár se dostal již i do Německa. NP České Švýcarsko vyloženě žádá, aby do oblasti NIKDO NEJEZDIL! Docházelo ke komplikaci při cestě hasičů na místo zásahu.

Po 17:00 byla uveřejněna informace, že požár se dostal do korun stromů. Hasiči se museli z místa stáhnout, neboť i pro hasiče je místo velmi nebezpečné.

Foto: Jiří Sucharda
Foto: Jiří Sucharda

Hasiči z Rumburku na svém Facebooku zveřejnili video, jak to vypadá v oblasti zasažené požárem.

19:00 – Na místě se nachází generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky. Dochází také k přípravám na noční ohlídání obce Mezné.

20:19 – ,,První obyvatelé Hřenska byli evakukováni. Jedná se o domy nad Hasičskou zbrojnicí proti proudu řeky Kamenice (směr Mezní Louka),“ zveřejnili na Facebooku NP České Švýcarsko.

V průběhu večera bylo rozhodnuto o vyslání obřadů hasičů z několika krajů a také výjezd speciální techniky Záchranného útvaru HZS České republiky.

23:50 – ,,Dle dostupných informací zasáhl požár oblast 800 x 2.000 m. Hasiči vytvořili ve Hřensku z plošin vysokou stěnu, z níž hasí plameny a zavlažují skalní stěnu a její porost nad hotelem Praha. Na německé straně hoří oblast kolem Großer Winterberg,“ uvedli opět lidé z NP České Švýcarsko.

26. července – den třetí

Nejhorší situace nastala kolem 03:00 – hasiči se snažili zdatně bojovat s požárem v okolí městečka Mezná, avšak v jednu chvíli začal padat hořlavý popel, začala docházet voda a hasiči se museli, nejspíše, poprvé v historii stáhnout z oblasti zasažené požárem. Jde opravdu o peklo.

Hasiči z Velkého Šenova uveřejnili několik videí pekla z oblasti Hřenska – Mezné.

Ráno na místo dorazili hasiči z několika krajů – z Libereckého, Středočeského, Plzeňského a dalších. Krom speciální techniky Záchranného útvaru HZS České republiky na místě zasahuje mnoho cisteren, dopravní automobily, čtyřkolky a další. Na místě během dne budou zasahovat hasiči nejen po zemi, ale také z výšky – na místě budou dvě letadla a dva vrtulníky AČR a další dva vrtulníky LS PČR.

06:30 – Hasiči ze Slovenska nabídli České republice pomoc. „Ihned po včerejším příjezdu družstva ze Slovinska byla České republice nabídnuta pomoc v podobě hasičského vrtulníku s týmem. Čekáme na rozhodnutí z České republiky. Jsme připraveni vyrazit,“ uvedli hasiči.

07:00 – ,,Evakuovali jsme letní dětský tábor Ferdinand. Děti a jejich doprovod byly převezeny na státní hranici a předány německým kolegům. V 7:00 bude proveden průzkum požářiště a přerozdělení jednotek včetně posil z okolních krajů a zahájeno intenzivní hašení i za pomoci letecké techniky,“ uvedli ústečtí hasiči.

Stále platí, že do místa nemá veřejnost jezdit! Hasiči žádají, aby cestovní kanceláře do oblasti nevozili turisty.

Krátce po 07:00 zveřejnil Hasičský záchranný sbor České republiky velkou prosbu. Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze cítit kouř od požáru v NP České Švýcarsko na desítky kilometrů daleko. Prosíme občany, aby v tomto specifickém případě (pokud nejsou vidět další příznaky hoření, např. plameny) zvážili, zda nám volat na tísňové linky.

Zpráva ZÚ HZS ČR – Hasiči ze všech tří dislokací Záchranného útvaru vyrazili jako součást odřadu pro hašení lesních požárů do Hřenska. První část dorazila na místo mimořádné události v pondělí podvečer. Stěžejními činnostmi je provádění hasebních prací a kyvadlové dopravy vody. Vzhledem ke specifikaci vozidel, která byla do Hřenska postiženého požárem vyslána, je také jednou z prioritních činností vytváření retenční zásoby vody.

Zpráva HZS Libereckého kraje – Na základě rozhodnutí MV-GŘ HZS ČR vyrazil odřad HZS Libereckého kraje na pomoc našim kolegům, kteří bojují s rychle se šířícím požárem v těžko přístupném terénu Národního parku České Švýcarsko.

Vysíláme následující zásahovou techniku:
2x cisterna technická,
2x cisterna velkoobjemová,
2x dopravní automobil,
1x velitelský automobil.


Ve skupině 18 lidí jsou profesionální hasiči z krajského ředitelství a územních odborů Semily, Liberec, Jablonec nad Nisou a Česká Lípa. Odřad je složen převážně z hasičů – strojníků. Počítáme s několikadenním nasazením.


Dále v rámci mezikrajské pomoci byli vysláni profesionální hasiči ze stanice HZS Doksy, HZS Liberec a dobrovolní hasiči JSDH Cvikov, Hrádek nad Nisou a Jablonecké Paseky.

07:30 – NP České Švýcarsko: PROSÍME, NEJEZDĚTE DO JANOVA NA ROZHLEDNU POZOROVAT POŽÁR! NEJEZDĚTE ANI DO JINÝCH LOKALIT V BLÍZKOSTI POŽÁRU! HASIČI, POLICIE I MÍSTNÍ OBYVATELÉ POTŘEBUJÍ MÍT VOLNÉ SILNICE A CESTY! DĚKUJEME.

7:45 – NP České Švýcarsko: PODPORA HASIČŮM. Chcete-li podpořit hasiče v boji s požárem v NP, je možné na Správu NP v Krásné Lípě (Pražská 457/52) zavézt minerálky (ideálně neslazené), popřípadě energetické tyčinky. Zajistíme jejich dopravu na místa zásahu. Kontakt: Jakub Juda, 737 276 863.

08:19 – Ministr vnitra Vít Rakušan v ČT 24 oznámil, že je požádáno o mezinárodní pomoc – je požádáno o tři speciální hasičská letadla a další vrtulníky. Je v jednání i pomoc ze Slovenska.

09:17 – ,,Policisté v souvislosti s rozsáhlým požárem v NP České Švýcarsko uzavřeli příjezdové komunikace do Hřenska od Děčína i státní hranice se SRN. Uzavřená je i silnice od Jetřichovic a Janova. Do lokality mohou pouze složky IZS,“ uvedli policisté na Twitteru.

09:50 – Na místě zasahují dva vrtulník LS PČR a dva vrtulník AČR. Dle nepotvrzených informací by měl na místě zasahovat i vrtulník z Německa. Zároveň by na místě měly operovat dvě hasičská letadla.

10:06 – Na pomoc na základě požadavku KOPISu GŘ HZS ČR vyrazí i hasiči HZS Královehradeckého kraje – ,,

Na žádost Hasičský záchranný sbor ČR vysíláme odřad do Hřenska na pomoc s hašením velkých lesních požárů. Součástí je 13 profesionálních hasičů z územních odborů z celého Královéhradecký kraj. Z techniky vypravujeme CAS 20, CAS 30, dopravní a velitelský automobil, týlový kontejner a samozřejmě i velkokapacitní čerpadlo SOMATI, které umožňuje dálkovou dopravu vody, a to až na 2 km. Část odřadu je už na cestě,“ uvedli hasiči na Facebooku.

10:55 – NP České Švýcarsko: ..Prosím, vezete-li pomoc pro hasiče, volejte do Krásné Lípy na telefony: 775 552 790 (Jarmila Judová), 737 276 860 (Lenka Suchá). Původní telefonní číslo (Jakub Juda) je kvůli koordinaci pomoci často nedostupné.“ Další pomoc je možné přivést i do Děčína – ..Teplická 424/69, Děčín (dostupné do 15.00). Kontakt Libor Bašuš: 603 743 806 (prosíme volejte, až budete na místě),“ uvedl NP České Švýcarsko.

10:50 – NP České Švýcarsko – ,,Na základě informací z terénu uzavíráme tyto cesty: zelená Hájenky – Mezní můstek, žlutá Hájenky – Janovská rozhledna, červená Mezní Louka – Šaunštejn, zelená Mezní Louka – Hluboký důl. Respektujte prosím uzavřené oblasti!“

11:00 – Na místě aktuálně zasahuje 83 jednotek požární ochrany, což čítá zhruba 410 hasičů. HZS České republiky také uvedl, že došlo k požádání prostřednictvím civilní ochrany EU o 3 letadla Canadair a dva vrtulníky pro zvládání lesních požárů. Polská republika reagovala a pošle na místo vrtulník.

11:30 – Na místě mají zasahovat již pět vrtulníků.

11:44 – Co NP České Švýcarsko by rád pro hasiče? Vody: sladké, spíš menší balení půllitrovky, třetinky. Dále: ovoce jablka a banány, salámy krájené trvanlivé zatavené (vysočina, poličan). NP ČŠ předem všem děkuje za pomoc.

12:06 – HZS České republiky – Slovensko, Polsko, Itálie reagovaly na naši poptávku pomoci s leteckým hašením. Aktuálně potřebujeme na místě vzhledem k hustému leteckému provozu techniky, která pojme co největší množství vody. Vrtulníky Polsko (3000l), Slovensko (3000l). Tři letadla (každé 6000l).

12:28 – Generálporučík Vladimír Vlček v živém stupu na ČT 24 mimo jiné poděkoval všem zasahujícím hasičům – zmínil, že na místě zasahuje více jak 400 hasičů a z toho je zhruba polovina hasičů dobrovolných. Generálporučík Vlček zdůraznil, že tito hasiči svou činnost vykonávají dobrovolně. Také dodal, že dnes jsou na místě zásahu hasiči ze sedmi krajů.

12:33 Policie ČR na Twitteru – Důrazně apelujeme na spoluobčany, aby se nepokoušeli vyhnout policejním zátarasům a nesnažili se dostat do lokality, kde hoří, jako nezodpovědní cyklisté v Hřensku. Vystavují se značnému nebezpečí, požár je může kdykoliv překvapit.

13:10 – Z Prahy na místo vyrazilo z Holešovic velkokapacitní čerpadlo Somati se dvěma kilometry hadic – obdobných čerpadel je na místě vícero. Navíc na místo z Prahy míří nosič kontejnerů s kontejnerem nouzového přežití a velitelský automobil.

Ilustrační fotografie Somati – autor Hynek Obroučka

13:20 – Na místo zásahu během brzký ranních hodin vyrazili i hasiči ze Středočeského kraje. Středočeští hasiči na místo vyslali jednadvacet profesionálních hasičů ze stanic Kladno, Beroun, Mladá Boleslav, Kutná Hora, Rakovník a Mělník. Je počítáno s tím, že hasiči na místě stráví několik dnů. Například hasiči z Královehradeckého kraje (informace výše) plánují, že na místě zásahu budou minimálně tři dny. Co se týká techniky, tak ze Středočeského kraje vyrazil velitelský automobil, dvě CAS 20 (prvovýjezdové vozidla) a dvě velkokapacitní cisterny. A dále na místo vyrazily 2x DA s přívěsem + čtyřkolka a 1x DA + přívěs na hašení lesních požárů.

13:43 V poledne vyrážela z Plzně další skupina profesionálních hasičů HZS Plzeňského kraje. Jedná se o několik příslušníků z územních odborů Tachov, Klatovy, Rokycany a Domažlice. Na místo vyráží dvě prvovýjezdové cisterny, dvě velkoobjemové cisterny a dva dopravní automobily a jeden automobil velitelský.

13:52 Twitter PČR: Policisté z poříčního oddělení zajišťující prostor pro čerpání vody do bambi vaků z vrtulníků, vodní cesta je proto pro lodní provoz uzavřena.

14:15 – HZS Ústeckého kraje – Informace pro majitele hospodářských zvířat z oblasti Kamenické Stráně, Vysoké Lípy. Majitelům hospodářských zvířat, která vyžadují delší evakuační čas, doporučujeme připravit zvířata pro případnou evakuaci, která by mohla nastat při zhoršení podmínek požáru.

14:23 – HZS České republiky – Letadla Canadair byla nabídnuta a námi akceptována dvě.

Odpoledne – Vyrazili i profesionální hasiči z Pardubického kraje na pomoc do oblasti Hřenska. Na místo zamířili hasič s velitelským automobilem, dvěma dopravními automobily, dvěma „malými“ cisternami a dvěma „velkými“.

16:47 – Hasiči, policisté i Ministerstvo dopravy ŽÁDÁ VEŘEJNOST, aby drony nad místem požáru NELÍTALI! V místě probíhá hustý letecký provoz a dron může ohrozit zasahující policisty, vojáky a hasiči ve vzduchu!

17:23 – V živém vysílání ČT 24 je vidět, že se požár nedaleko Hřenska šíří blíže k vodě. Na místě se zvedl vítr. Tiskový mluvčí HZS Ústeckého kraje oznámil, že může dojít k evakuaci obcí, které by byly ohrožené požárem.

17:26 – Tiskový mluvčí HZS Ústeckého kraje taktéž oznámil, že na místě jsou hasiči z osmi krajů. Oznámil také, že na místě pomáhá jeden soukromník s vlastním vrtulníkem. Hasiči taktéž děkují všem těm, kteří hasičům pomáhají – nosí jídlo, vezou pití, deky a podobně. Stejně tak mluvčí zveřejnil, že i televizní štáby hasičům dávají pití, které dovezou.

18:10 – Hasičský záchranný sbor České republiky uveřejnil na Twitteru zajímavé video. V něm se vysvětluje, co vše se řídí z národního operačního střediska, které se nachází v budově GŘ HZS ČR.

18:13 – Někteří hasiči, zejména ti dobrovolní, se již vraceli na své základy a proběhlo střídání. Mnozí na místě zasahují desítky hodin. Zároveň probíhá i domluva, kdo zítra vyrazí na pomoc a jak bude probíhat střídání hasičů. To sice veřejnost nevidí, ale je to taktéž velmi důležité.

18:29 – Generálporučík Vladimír Vlčkem oznámil v živém vysílání na ČT 24, že bude třeba evakuovat obec Vysokou Lípu. Vše záleží mimo jiné na směru foukání větru. Zasažené území bude v řádu tisíců hektarů.

Kolem 19:00 na místo dorazil vrtulník z Polska, který se zapojil ihned do hašení z výšky. Činnost vrtulníků probíhala až do setmění.

19:00 – NP České Švýcarsko ukončilo sbírku potravin pro hasiče. Podpora byla obrovská! NP České Švýcarsko děkuje všem, kdo pomohl.

19:27 – NP České Švýcarsko rozhodlo, že se povolají stroje a dojde ke kácení stromů v určitém místě, aby se v rámci protipožárních pásů zabránilo šíření požáru.

20:48 – OPS České Švýcarsko vytvořila FB skupinu s nabídkou pomoci pro místní obyvatele – najdete ji zde: https://www.facebook.com/groups/550130520233177/

V noci probíhal zásah hasičů tam, kde to bylo možné – ,,Hasiči v noci zajistli požární obranu evakuovaných obcí Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa. Požár v současné chvíli neohrožuje zatím neevakuovanou obec Janov. Hlavní hasební práce probíhají na skalách přímo ve Hřensku, kde hasiči k likvidaci ohnisek používají i automobilové žebříky,“ uvedli hasiči HZS Ústeckého kraje na Twitteru.

Fotogalerie z noční části zásahu: zdroj Hasičský záchranný sbor České republiky

Fotogalerie 26. července 2022

27. července – den čtvrtý

00:00 – Z Ostravy krátce po půlnoci vyrazili odřad hasičů HZS Moravskoslezského kraje. Na místo míří dopravní automobil a velkokapacitní čerpadlo a hadicový kontejner.

Dnes dojde ze strany NP České Švýcarsko k uzavření části cest v NP.

Zároveň se dnes předpokládá nasazení další techniky ze zahraničí. Včera krátce před 16:00 na FB stránce Moduly hasenia Slovensko došlo ke zveřejnění tohoto textu: ,,Po necelých 19 hodinách oddychu po návrate z nasadenia v Slovinsku sme znovu na cestách. Tentokrát na pomoc našim brarom Čechom. Oheň ich trápi v NP České Švajčiarsko a my im ideme pomôcť spoločne s vrtuľníkom Mi 171 Leteckého útvaru MV SR s 3000 l bambi vakom. Vybavenie máme aj na dopravu vody do nedostupného terénu pomocou podvesu vrtuľníka, prípadne aj materiálu alebo osôb. Príchod do oblasti je odhadovaný podvečer“ uvedli hasiči ze Slovenska.

08:24 – HZS Moravskoslezského kraje zveřejnil informaci, že jejich technika a hasiči jsou na místě požáru.

08:28 – HZS Ústeckého kraje – ,,Nabídka pomoci hasičům v Hřensku. Občané, kteří volají s nabídkou pomoci se nově mohou obracet na telefonní linku 771 271 367 nebo na e-mail hrensko.pomoc@ulk.izscr.cz,“ uvedli hasiči na Twitteru.

08:58 – brzy ráno z Prahy vyrazil další odřad hasičů – jednalo se o čtyři cisterny a jeden velitelský automobil.

10:52 – ,,Objevily se hloupé fámy, že hasiči zasahující v Hřensku nejsou dostatečně zásobováni stravou. Důrazně upozorňujeme, že o stravu zasahujících hasičů se skvěle stará Správa národního parku. Krom toho jsme zásobeni bohatými potravinovými dary veřejnosti. Viz foto,“ uvedli hasiči z Ústeckého kraje.

11:44 – Reportér ČT 24 Jakub Pacner na svém Twitteru sdílel video z hašení požáru ve Hřensku.

11:57 – ,,Přílet letadel Canadair z Itálie je vysílán v 16:00 na letišti Vodochody. Na pomoc s hašením rozsáhlého lesního požáru v NP České Švýcarsko nám poskytl leteckou techniku ​​i Polsko a Slovensko, vrtulníky už přiletěly a jsou zapojeny do hasebních prací,“ uvedl Hasičský záchranný sbor České republiky.

12:23 – Delší dobu se objevovaly informace, že měla při zásahu shořet cisterna dobrovolných hasičů z Dolní Poustevny. Samotní hasiči oznámili, že naštěstí je cisterna v pořádku.

12:32 – ,,Ani nás nenechává klidnou situaci v Českém Švýcarsku,kde stovky hasičů a mnoho dalších bojují s plameny.IZS je jako jedna rodina,proto jsme i my nabídli pomoc!Za pár hodin vyrazí do Hřenska Golem a terénní čtyřkolka jako technická podpora a zázemí pro zasahující hasiče,“ uvedla ZZS HMP na Twitteru.

12:52 – Někteří lidé jsou opravdu divní…

Zdroj: Ministerstvo vnitra

13:22 – NP České Švýcarsko na Facebooku uvedl, že na severovýchodní část parku dopadají první kapky vody.

Zároveň uveřejnili dvě prosby:

OČNÍ KAPKY, NÁPLASTI. Aktuálně bychom pro hasiče potřebovali oční kapky, vodu na vyplachování očí (Ophtal), náplasti na popáleniny, náplasti na puchýře, normální polštářkové náplasti. Děkujeme. Vše je možné dopravit do Krásné Lípy (Pražská 52). Kontakty jsou stále: 775 552 790 (Jarmila Judová), 737 276 860 (Lenka Suchá). Potraviny a vody zatím nejsou potřeba.

POPTÁVÁME ZKUŠENÉ DŘEVORUBCE. Aktuálně poptáváme zkušené dřevorubce, kteří by v případě potřeby pomohli kácet stromy v blízkosti domů u obcí na hranici NP. Zatím pouze poptáváme nabídky (vaše možnosti), které prosím směřujte na 737 276 001.

13:59 – ,,AKTUALIZACE k přistání letadel z Itálie: plánovaný přílet bude pravděpodobně mezi 16:40-17:30,“ uvedl HZS České republiky.

14:41 – Odpoledne došlo k zákazu plavby po Labi z Dolního Žlebu do Německa. Úřad pro civilní letectví také vyhlásil nad Českým Švýcarskem bezletovou zónu. Bezletová zóna bude v kruhu o poloměru deset námořních mil, tedy zhruba 18,5 kilometru.

15:03 – ,,Požár v současné době neohrožuje žádnou obec. Daří se velmi efektivně zásobovat úseky vodou vysokokapacitních čerpadel. Zasahuje 7 vrtulníků – pět českých, jeden polský, jeden slovenský a dvě letadla. S našimi jednotkami zasahuje devět odřádů z dalších krajů.

16:06 – Ráno do Hřenska vyrazilo i jedenáct profesionálních hasičů z Jihočeského kraje. Nyní jsou již k dispozici veliteli zásahu.

Po 16:00 na letišti Vodochody přistálo první italské letadlo.

16:20 – Jak vypadá chvíle, kdy je vrtulník s bambi vakem v akci?

16:40 – Pražští záchranáři jsou již nějakou dobu ve Hřensku.

16:44 – „Máme je tady,“ zveřejnil Hasičský záchranný sbor České republiky.

17:06 – dobrá zpráva pro milovníky naší vlasti ze strany NP ČŠ: ,,Pravčická brána a historický zámeček Sokolí hnízdo z roku 1881 jsou na první pohled bez výrazného poškození. Vypadá to, že se jim plameny vyhnuly,“ uvedl NP na svém Facebooku.

17:17 – Vladimír Vlček v ČT 24 oznámil, že pravděpodobně se hasičský letadla z Itálie budou plnit na jezeře Milada. Dnes by měli italští specialisté zmapovat terén a to, jak budou moci pomáhat s hašením. Samotné hašení bude probíhat pravděpodobně až během zítřejšího dne (to zatím není potvrzeno!).

17:21 – Posádky letadel z Itálie vyrazili na poradu s velením zásahu. Pakliže dnes někam vyrazí, bude to jen průlet nad požárem, aby si zmapovali to, co potřebují.

18:00 – HZS MSK – ,,Nasazena jsou obě čerpadla z kontejneru HytransSystems, dálkově dodáváme vodu na požářiště,“ uvedli hasiči na Twitteru a přidali fotografie.

18:01 – HZS ČR – Na brifinku bylo rozhodnuto o tom, že nyní proběhne letecký průzkum jezera Milada a následně letecký průzkum požářiště v Hřensku. Poté bude rozhodnuto o dalším postupu.

Foto: HZS ČR

Fotogalerie 27. července 2022

S čím na místě pracují hasiči?

Hasiči mají těžkou práci i „u počítače“ a vysílačky

Krom toho, že do zásahu jsou nasazeny desítky hasičů na místě, je třeba také vzpomenout na ženy a muže sloužící na KOPISu HZS Ústeckého kraje. Právě příslušnice a příslušníci jsou těmi, kdo vysílá jednotky na místo, kdo zapisuje všechny zprávy velitele zásahu, podílejí se na hledání míst k čerpání vody, ale také komunikují s dalšími složkami IZS nebo s úřady. Byť nejsou vidět, mají tito lidé práci v rámci tohoto zásahu velmi náročnou. A do toho řeší další zásahy.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Mohlo by se vám také líbit...