Aktuálně Hrdinové mezi námi

S nasazením vlastního života zachraňoval dívky z hořícího klubu

Na úmyslně zapálený požár klubu v Liberci si asi vzpomínáte. Málokdo tehdy ale věděl, že na místě pomáhali svědci, kteří se snažili dostat osoby ven. Strážník Josef Konývka byl za své jednání oceněn.

Ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje ve středu, 14. února 2024, ocenil liberecké hasiče nstržm. Miroslav Herčík a pprap. Tomáš Rybalo a také strážníka prap. Josefa Konývku. Ten byl na místě jako první a ihned začal řešit, jak zachránit životy dvou dívek.

Velmi odvážně, s nasazením vlastního života, se strážník vplazil do budovy pod hranicí kouře a začal mluvit se dvěma dívkami uvězněnými ohněm v zadní místnosti klubu. Strážník dívkám radil, co mají dělat, jak se chovat – lehnout si na zem, kde lze lépe dýchat. S dívkami byl v kontaktu až do okamžiku, kdy již zmínění hasiči s potřebnou technikou dívky zachránili.

Na Centrální hasičské stanice v Jablonci nad Nisou, kde probíhalo slavnostní ocenění, byl přítomen nejen ředitel krajských hasičů plk. Jan Hadrbolec, ale také hejtman Libereckého kraje Martin Půta, primátor Jablonce nad Nisou Miloš Vele a ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík. Slavnostního aktu se účastnili i další hosté.

Hasiči, kteří byli ocenění, si díky zaslouží také, avšak více vyzdvihnout zaslouží právě strážník MP Liberec. Ten totiž není na obdobné situace vybaven ani vyškolen, i tak se zachoval jako hrdina.

Foto: MP Liberec

Mohlo by se vám také líbit...