Aktuálně Technika

Nové prostory mají profesionální hasiči v Olomouci, ti dobrovolní dostali techniku od HZS

V pátek, 2. února, došlo ke slavnostnímu přestřižení pásky u přístavby centrální hasičské stanice v Olomouci. Stavba, která byla realizována čtrnáct měsíců, bude sloužit pro chemickou, technickou i spojovou službu.

Příslušníci chemické, technické a spojové služby, kteří se starají mimo jiné o komunikační prostředky, speciální vybavení, detekční techniku a dýchací přístroje profesionálních i dobrovolných hasičů, mohou využívat větší dílny a moderní zázemí odpovídající současným požadavkům na výkon služby. Součástí prostor je tzv. mokrá a suchá dílna chemické služby i moderní technologie pro plnění tlakových láhví dýchacích přístrojů s novým výkonným kompresorem firmy Dräger,“ uvedla tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje por. Mgr. Lucie Balážová.

Nový objekt nabízí ale také zázemí pro hasičské potápěče nacházející se na centrální hasičské stanici Olomouc, lezce a střelmistry. K využití slouží větší skladovací prostory, myčka pro výjezdovou techniku a další sklady.

Stavba začala v říjnu 2022 a stála 45,2 milionu korun. Drtivou většinu financí poskytl stát, Olomoucký kraj však přispěl hasičům částkou sedm milionů korun.

Nové vyprošťovací nářadí i předání techniky „dobrákům“

Součástí pátečního slavnostního dne bylo i předání daru Olomouckého kraje. Ten Hasičskému záchrannému sboru Olomouckého kraje přispěl na tři sady moderních hydraulických vyprošťovacích zařízení značky Holmatro v bateriovém provedení. Hodnota vyprošťovacích nástrojů je 3,18 milionu, kdy kraj přispěl dvěma miliony.

Další součástí dne bylo předání několika cisteren, velitelských vozidel a věcných prostředků vybraným Jednotkám Sboru dobrovolných hasičů obcí v Olomouckém kraji. Taková předání vozidel nejsou ničím zvláštním. Hasičský záchranný sbor pravidelně svou techniku předává hasičům dobrovolným, kde mohou vozidla, a nejen ty, nějaký čas sloužit.

Vyprošťovací zařízení značky Lukas převzaly JSDH obcí: Jindřichov, Kojetín, Libina, Opatovice, Osek nad Bečvou, Prostějov, Přerov a Štíty. Obec Štíty převzala velitelský automobil Mitsubishi L200, v Tovačově bude sloužit také Mitsubishi L200 a Náměšti na Hané pak hasiči využijí Toyota RAV4.

JSDH obcí Bratrušov a Protivanov získaly CAS 32 na podvozku Tatra 815. Do Jindřichova, Oseku nad Bečvou a Rozstání směřují CAS 20 na podvozku Tatra Terrno a CAS 20 na podvozku MAN budou sloužit u JSDH obcí Oskava a Rohle.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Mohlo by se vám také líbit...