Co nebo kdo je to

Co je stupeň poplachu hasičů a IZS?

V rámci popisu událostí, u kterých zasahují hasiči a další složky IZS, se můžete setkat s něčím, čemu se říká „stupeň požárního poplachu/poplachu složek IZS“ – dále jen „stupeň“. Na rozdíl od základní školy mají hasiči celkem čtyři stupně, kdy posledním je zvláštní stupeň poplachu. Z čeho tyto stupně vychází? A co vše se dle nich řídí? To se dočtete na dalších řádcích.

Stupně poplachu jednotek požární ochrany (JPO) a složek IZS se řídí Vyhláškou č. 328/2001 Sb. Vyhláška Ministerstva vnitra o některých podrobnostech zabezpečení integrovaného záchranného systému v paragrafech 20 až 24 právě stupně poplachu řeší. Obecně tato vyhláška říká, že stupeň poplachu předurčuje potřebu sil a prostředků na zdolání mimořádné události.

Prvotní vyhlášení stupně poplachu je na operačním důstojníkovi Krajského operačního a informačního střediska HZS kraje. Velitel zásahu, který přijede na místo mimořádné události, pak může nechat změnit stupeň požárního poplachu.

První, druhý, třetí a zvláštní

Bylo již zmíněno, že stupně poplachu jsou čtyři – první, druhý, třetí a ten nejvyšší – zvláštní. Vyhlášení stupně poplachu se řídí předem danými kritérii – záleží například na počtu ohrožených osob, v jakém prostředí se stala mimořádná událost nebo třeba to, zda bude potřeba zřízení štábu velitele zásahu, většího množství hasebních prostředků a podobně.

Jistou zajímavostí je pak zvláštní stupeň požárního poplachu. Ten je vyhlášen v případě, že mimořádná událost ohrožuje území větší jak jeden kilometr čtvereční, více jak 1 000 osob, na místě budou zasahovat složky z více krajů, je třeba zřídit štáb velitele zásahu a půjde o speciální koordinaci složek IZS a jednotlivých institucí.

Zvláštní stupeň požárního poplachu není však spojen jen a pouze s požáry. Poslední velkou událostí, kdy byl právě nejvyšší stupeň vyhlášen, byl požár v Národním parku České Švýcarsko. Známou událostí je ale také řádění tornáda v Jihomoravském kraji z roku 2021, případně pak zásahy u povodní.

Řešení jakékoliv mimořádné události je však odlišné. V každé situaci se postupuje jinak a byť u těch nejtypičtějších zásahů je téměř vždy jasné, jaký bude průběh, někdy se mohou podmínky měnit.

Mohlo by se vám také líbit...