Aktuálně Ze života složek IZS

Dvě mimořádné události za jednu směnu ve Středočeském kraji řešily složky IZS

Hned dvě události s hromadným postižením osob museli řešit složky IZS v sobotu, 10. února, ve Středočeském kraji. K první události související s únikem oxidem uhelnatého došlo v Příbrami, k druhé pak na Benešovsku, kde šlo o dopravní nehodu.

Po sedmé hodině ráno byla na tísňovou linku středočeských záchranářů ohlášena mimořádná událost, ke které došlo v ulici Březnická v Příbrami. Ohlášena byla událost, ze které byl patrný únik oxidu uhelnatého v rodinném domě. Na místo krom většího množství posádek ZZS Středočeského kraje a ZS ASČR mířili i hasiči a policisté. O spolupráci byla požádána i ZZS z Prahy. Jejich posádky však na místo nemusely dojet.

Ve chvíli, kdy na místo přijeli hasiči, měli v péči záchranáři již tři osoby. Hasiči provedli evakuaci dalších sedm osob. Většina z nich byla s poruchou vědomí. Záchranáři podali osobám kyslík, zajistili jejich zdravotní stav a následně je transportovali do nemocnic – dvě osoby byly transportovány do Oblastní nemocnice v Příbrami, sedm osob do Oblastní nemocnice Kladno do hyperbarické komory. Do Nemocnice Na Homolce do hyperbarické komory byl přepraven jeden pacient. Případem se v současné době zabývají příbramští kriminalisté, kteří taktéž vyrazili na místo události.

U nehody zasahovaly tři vrtulníky LZS

K další velmi závažné události došlo kolem patnácté hodiny na silnici I/3 nedalo Bystřice na Benešovsku. Při střetu tří osobních vozidel bylo zraněno celkem deset osob včetně dětí. Na místo okamžitě vyrazili profesionální hasiči z Benešova, dobrovolní jednotky z Neveklova a Bystřice, hlídky policie včetně DI Benešov u Prahy a také větší množství posádek ZZS Středočeského kraje.

Postupně na místo vzlétly i vrtulníky LZS z Prahy, Českých Budějovic a Jihlavy. Hasiči při nehodě nemuseli nikoho vyprošťovat, provedli protipožární opatření a společně s policisty pomáhali záchranářům při ošetřování zraněných osob, kdy byla využita metoda START.

Zraněných osob bylo celkem deset – sedm z nich utrpělo vážná zranění. Mezi zraněnými osobami byly i děti. Všechny osoby byly přepraveny buďto letecky, nebo pozemní cestou, do zdravotnických zařízení. Touto nehodou se v současné době zabývají policisté z Benešova u Prahy. Po dobu zásahu byla silnice uzavřena.


Obě dvě události zvládly všechny složky IZS na výbornou – díky patří nejen záchranářům, hasičům a policistům na místě události, ale také všem operátorkám a operátorům tísňových linek.

Foto: HZS Středočeského kraje  

Mohlo by se vám také líbit...