Aktuálně

Co je to (K)OPIS?

U příležitosti dne tísňové linky 112 je více než fajn si prozradit, co je to (Krajské) Operační a informační středisko. Na čtrnácti (patnácti) místech v České republice u Hasičských záchranných sborů České republiky jsou místa, kam se dovoláte po zavolání na tísňovou linku 150 nebo 112.

A proč je v předchozím odstavci zmíněno v závorce číslo patnáct? V rámci GŘ HZS ČR je zřízeno národní operační a informační středisko, které řeší ty nejzávažnější události – vysílají ZÚ HZS ČR, komunikují s organizacemi státu apod.

Na (K)OPISech slouží příslušnice a příslušníci, kteří mají za úkol nejen „nabírat“ tísňová volání, ale také celý telefonát zpracovat a zjistit, co konkrétního je potřeba. Pakliže operační technik (ten, co přijímá hovory) rozhodne o nutnosti vyslání JPO (případně předání jiné složce IZS), předá datovou větou informaci operačnímu důstojníkovi/jiné složce IZS. Ten rozhoduje o vyslání sil a prostředků na místo mimořádné události.

Operační důstojníci však neposílají jen JPO, ale také komunikují se strojníky či veliteli zásahu. Provádí dokumentaci v rámci probíhajícího zásahu a také komunikují s operačními středisky ostatních složek IZS. Stejně tak sledují celý pohyb vozidel JPO v celém kraji.

Mohlo by se vám také líbit...