Ze života složek IZS

V nemocnici v Plzni na Borech hořelo, zasahovaly všechny složky IZS

Krátce po sedmnácté hodině došlo ve čtvrtek, 4. ledna, k ohlášení požáru v pavilonu chirurgie v Plzni na Borech. Na místo ihned vyrazili profesionální hasiči z CHS Košutka, HS Střed a Slovany, společně s nimi hlídky policie a posádky ZZS Plzeňského kraje.

První informace byla taková, že hoří některý z operačních přístrojů – robotů. Průzkumem hasiči přišli na to, že hoří vedle operačního sálu, kde se provádí jiné úkony. Hasiči krom hasebního zásahu prováděli také evakuaci čtyřiadvaceti osob do jiné části budovy. Následně bylo třeba evakuovat dalších jednadvacet osob.

Byť požár nebyl velkého rozsahu, celý prostor byl silně zakouřen. Hasiči tak museli nasadit přetlakové ventilátory a muselo dojít k odvětrání celého objektu. Vzhledem k vysoké hodnotě přístrojů a násrojů, které byly v místnostech zasažených teplem, či zplodinami hoření, je předběžná škoda odhadnuta na 18mil. Kč. Předběžná škoda byla odhadnuta na osmnáct milionů korun a uchráněný majetek se odhaduje na 200 milionů Kč.

Jako předběžnou příčinou se jeví technická závada na některé z baterií z některých chirurgických nástrojů. Záchranáři na místě události měli lékařskou posádku, posádku RZP i posádku pro řešení událostí s hromadným postižením osob. Ošetřit museli jen jednu osobu vykazující akutní stresovou reakci, transport do nemocnice ale nebyl potřeba.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Mohlo by se vám také líbit...