Technika Ze života složek IZS

Dvě muzea, mnoho krásných vozidel

Kopřivnice – město, které proslulo výrobou legendární vozidel značky Tatra, nalezneme v Moravskoslezském kraji v okrese Nový Jičín. Ve městě samotném i jeho okolí se nachází hned několik zajímavých památek, zajímavá přírodní místa, ale také hned dvě muzea, ve kterých můžete spatřit vozidla IZS.

Jde hned o muzea, ve kterých nalezneme historii firmy Tatra a konkrétních vozidel. Tatra proslula mimo jiné právě i výrobou vozidel pro složky IZS jak v podobě nákladních vozidel, tak i v podobě vozidel osobních. A právě i muzea jsou rozdělena zaměřením na nákladní a osobní vozidla.

Muzeum nákladních vozidel Tatra

AdresaWeb
Husova 1326/13, Kopřivnicehttps://www.muzeumnj.cz/tatra

V muzeu nákladních vozidel naleznete hned několik exponátů, které souvisí se složkami IZS – jde o nejrůznější hasičská vozidla, ale také o armádní vozidla. Kromě samotných exponátů naleznete kolem nich i popisy toho, na co zrovna koukáte, případně pak máte možnost vidět i grafiku o jiných vozidlech vyráběných Tatrou. Pro někoho může být velmi zajímavá možnost vidět motor vozidel Tatra, případně pak další součásti, které jsou součástí těchto legendárních vozidel.

Muzeum jako takové je i velmi interaktivní a opravdu zajímavé. Zajímavou částí expozice je pak i místo věnované modelům hasičských vozidel z papíru. A jaké vozidla například můžete vidět v tomto muzeu? CAS 32 Tatra 148, KHA na podvozku Tatra 815 a také například Tatru 810 v provedení armádním. Muzeum nákladních vozidel je pak vhodné i pro děti, neboť aktivit je v muzeu velké množství.

Muzeum osobních vozidel Tatra

AdresaWeb
Záhumenní 367/1, Kopřivnicehttps://www.tatramuseum.cz/

Muzeum, které se věnuje historii osobních vozidel této světové značky, je sice menší, ale i tak je velmi zajímavé. Kromě „obyčejných“ i „neobyčejných“ vozidel naleznete i zde vozidla složek IZS. Jde o starší hasičský vůz Tatra 70, prototyp sanitky Tatra 603 A, ale také sanitku na podvozku Tatra 613.

I v tomto muzeu se dozvíte mnoho zajímavostí o konkrétních vozidlech, ale také o historii výroby osobních vozidlech značky Tatra.

Obě dvě zmíněná muzea se rozhodně vyplatí navštívit. Pokud budete mít více času, určitě stojí za návštěvu i Depozitář Slovenské střely, který naleznete hned vedle muzea nákladních vozidel. A pokud máte rádi turistiku, určitě navštivte i okolí Kopřivnice, Příboru a Štramberku.

Foto: autor a Martin Vavroš

Mohlo by se vám také líbit...