Co nebo kdo je to

Co je oddělení sterilizace?

Zdravotní sestry a sanitáři z oddělení sterilizace jen tak nepotkáte, tím spíše je ale jejich role v nemocnicích opravdu velmi náročná a je nezastupitelná. Právě oni jsou totiž zodpovědní za správné sestavení nástrojů a dalších potřebných materiálů při operaci, sestřičky, sanitářky a sanitáři z těchto oddělení nemocnic se starají o to, aby vše bylo správně vydesinfikováno a mohlo být znovu použito.

Někde se můžete setkat pouze s názvem oddělení sterilizace, jinde pak oddělení centrální sterilizace. Oba dva názvy jsou správné a na činnosti zaměstnanců těchto oddělení název nic nemění. Někde slouží více pracovníků na jedné směně, jinde méně. Někde mají noční směny, jinde nemají. Vše je ale závislé na četnosti provádění nejen chirurgických zákroků, respektive operačních výkonů, ale také například porodů.

Ženy a muži pracující na těchto odděleních fungují jako prevence před nemocničními nákazami. Právě na nich stojí všechna zodpovědnost za kvalitu sterility nástrojů. „Všechny způsoby sterilizace jsou prováděny v moderních přístrojích s hlídanými parametry, písemným záznamem o průběhu sterilizačního procesu a za přísného monitorování chemickými a biologickými indikátory. Výsledkem jsou sterilní zdravotnické prostředky. Vedení oddělení spolupracuje s vedoucími zaměstnanci operačních sálů, lůžkových a ambulantních složek v rámci plynulého zásobování sterilním materiálem,“ uvádí například k činnosti zaměstnanců Oddělení centrální sterilizace web FN Ostrava.

Nevidíme je, neslyšíme je, ale i tak si od nás zaslouží tito lidé velký dík!

Náhledová fotografie: Nemocnice Na Homolce.

Mohlo by se vám také líbit...