Aktuálně Proti zločinu!

VIDEO: Tisková konference k vyhodnocení zákroku Policie České republiky při zásahu na FF UK v Praze

V úterý, 9. ledna, od 14:00 probíhala tisková konference Policie České republiky k vyhodnocení zásahu policie při střelbě v budově FF UK v Praze. Připomenout celou událost asi není třeba.

Je dobré ale připomenout, že aktuálně je na transparentním účtu Univerzity Karlovy vybráno pro oběti, pozůstalé a další vybráno 50 920 190 Kč od 40 917 dárců. V rámci sbírky na webu Znesnáze21 je vybráno 12 216 794 Kč.

Online reportáž:

Tisková konference ve 14:02 začíná. Hned v úvodu policejní prezident zmínil. že tisková konference probíhá i z důvodu, aby veřejnost věděla, jak postupovala a co dělala. Policisté však nebudou moci zveřejnit všechny okolnosti, neboť probíhají úkony trestního řízení a informování si vyhradilo Městské státní zastupitelství v Praze.

Plk. Michal Tikovský, ředitel Útvaru vnitřní kontroly PP

Ředitel Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezídia plk. Michal Tikovský uvedl, že na prošetření celého zásahu měli poměrně krátký čas. Je třeba zdůraznit, že policisté na místě zasahovali v době, kdy nebyly známy ty informace, které jsou známy nyní. V čase 12:26 je přijato oznámení o možném sebevražedném jednání střelce. Ve 13:26 bylo zjištěno, že v domě bydliště střelce byla nalezena osoba bez známek života. Nemohlo dojít k ohledání místa, neboť místo bylo nebezpečné. Ve 13:22 dvě tříčlenné hlídky OHS Praha I. jsou vyslány na jednu adresu budov FF UK, aby bylo zjištěno, zda se v místě nenachází dotyčný muž. V následujících minutách byli zástupci školy seznámeny s tím, že muž chce spáchat sebevraždu a je držitelem zbrojního průkazu a několika zbraní.

Ve 14:00 v místnosti 503 v Celetné ulici měl mít mladý muž přednášku. Do pátrání byl zapojen i příslušník SKPV, aby zjistil, zda se v budově na Palachově náměstí nenachází samotný střelec. V čase 13:32 byla v domě, kde bydlel střelec, byl nalezen NVS. V té době byly do opatření v rámci hledání osoby nasazeny další útvary PČR. Třetí lokalizace v čase 14:38 ukázala, že telefon muže je aktivní v okolí ulice Pařížská. Síly a prostředky byly vyslány ve větší míře hlídky policie. Provedené úkony, nasazení policistů byly dostatečné, v rámci tohoto postupu NEBYLO zjištěno žádné pochybení.

Ve 14:59 byla poprvé nahlášena střelba na FF UK v budově na náměstí Jana Palacha. První kriminalista z 1. OOK KŘP HMP byl na místě již za minutu. Za dvě minuty vstoupil do budovy. Byl následován velkým množstvím hlídek policie. V čase 15:23 našli policisté na ochozu budovy muže s prostřelenou hlavou. Střelbu z ulice uskutečnil kriminalista z 8. OOK KŘP HMP, který třikrát ke směru pachatele vystřelil. Další hlídky zaujaly pozici tak, aby mohly střílet. V 15:19 však pachatel dává ruce nahoru a páchá sebevraždu. Postup policejních hlídek byl profesionální a hlídky NIKTERAK NEPOCHYBYLY.

V 15:12 policisté poprvé začali ošetřovat zraněné osoby v budově. Jelikož byla informace o tom, že by mohla být v místě spolupachatelka (byl zjištěno od jednoho ze svědků), nemohli do budovy záchranáři. Je třeba vyzdvihnout, že institut velitele policie se osvědčil a byl naprosto dobrý.

Shrnutí: Úřad vnitřní kontroly PP nezjistil žádné pochybení v rámci zásahu policie. I přes to lze do budoucna zvolit vhodnější komunikaci s dotyčnými institucemi.

Probíhá přehrávání videí ze zásahu policie

Komentuje je mjr. Josef Jeřábek z PMJ KŘP HMP. Je třeba ocenit reakci policisty, který ukazoval, aby řidič tramvaje pokračoval a nezastavoval na zastávce. Policisté, kteří byli ve vnitřku budovy, museli postupně prohledávat jednotlivá patra budovy. Ve čtvrtém patře pak prohledávali jednotlivé místnosti. V zadní části čtvrtého patra najdou studenta, který informuje policisty o tom, že nahoře je ještě jedno patro.

V 15:11 vyšla z venčí informace pro zasahující hlídky dovnitř budovy, že střelec se nachází na střeše. Policisté jsou přesměrovány do 5. nadzemního patra. Tam se nachází první známky útoku – nábojnice, rozbité učebnice, zranění a zemřelí lidé. Policisté se dělí na dvě skupiny – jedna pátrá, druhá ošetřuje zraněné osoby. V 15:16 dostali zásadní informaci, že se pachatel nachází na ochozu budovy. Hledá se vstup na ochoz budovy, policisté jsou v budově prvně v životě (!), hledání je těžké.

J

e uvedeno, že na vzdálenost 90 až 105 metrů ze země do výše je velmi těžké použít zbraně s účelem likvidace pachatele! Policisté využívají i vedlejší hotel a snaží se dostat do nejvyšších pater. V době, kdy je možné střílet, pachatel zasazuje dlouhou střelnou zbraň a dává ruce nahoru. Není tak možné střílet. Následně bere pachatel do ruky zbraň a zastřelí se. Policisté z hotelu odchází, berou zdravotnický batoh a jdou na pomoc kolegům do budovy FF UK s ošetřováním zraněných osob. V 15:23 potvrzeno, že pachatel spáchal sebevraždu. Policisté musí počítat s tím, že může být v budově nějaká sekundární hrozba. Policisté nadále ošetřují zranění a transportují zraněné osoby na seřadiště k ZZS.

Policisté ve vnitřku budovy provádí perfektní práci v rámci ošetřování zraněných osob. Venku probíhá postupné rozšiřování perimetru. U Karlova mostu došlo k postřelení několika osob, první pomoc poskytují hasiči následovaní policisty. V čase 15:30 je připraveno ošetřovací místo ZZS, záchranáři jsou kryti budovou Rudolfina, na místě samozřejmě jsou policisté s dlouhými střelnými zbraněmi. Policisté z vyšších pater budovy do vzdálenosti zhruba 100 metrů od budovy FF UK transportují zraněné sami, záchranáře ani hasiče do budovy nemohou stále pustit. Ve stejné době také probíhá propátrávání budovy, respektive vstupy do míst, kde se studenti zabarikádovali. Policisté vyvádí osoby z budovy ven do Rudolfina. Major Josef Jeřábek zdůrazňuje, že všichni zasahující si sáhli na samé dno svých sil.

Plk. Vojtěch Motyka, náměstek ředitele pro službu SKPV

Při vraždě v Klánovicích a v budově FF UK je v rámci dozoru Městského státního zastupitelství v Praze. U obce na Kladensku pak Krajským státním zastupitelstvím Středočeského kraje. Všechny tři události jsou šetřeny pro trestný čin vraždy. Motiv není znám, v případě vraždy v Klánovicích jsou vyloučeny vztahové důvody.

Je jisté, že muž v Klánovickém lese střílel ze zbraně, která byla nalezena v bydlišti muže. Zbraně muž získal legálně, nakoupil je v roce 2023. Kde je nakoupil je stále prověřováno. Stejně tak se prověřuje, kde získal tolik peněz na pořízení velkého množství zbraní. Je pracováno s verzí, že si muž vzal půjčku. Otázkou prověřování je také účet na Telegramu, podrobnosti uvede policie, jakmile bude vše jisté.

V současné době jsou ke všem případům stanoveny desítky posudků – balistika, genetika, kybernetika, chemie, soudní lékařství. Kriminalisté provedli desítky výslechů, provedou ještě další desítky. Sto terabaitů (xx hodin kamerových záznamů) dat museli kriminalisté prohlédnout. Ohledávání míst činů trvalo velké hodiny. Na místě činu v budově FF UK bylo zajištěno až 480 stop – nejvíce balistických a věcných. K této chvíli je v nemocnici osm zraněných osob.

Brig. gen. Tomáš Kubík. městek pro SKPV policejního prezídia

Nejdříve děkuje veřejnosti za pomoc policistům v případě nenávistných komentářů, respektive příspěvků na sociálních sítí. V 93 případech byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestné činy související s útokem na FF UK. Pět z nich jsou cizinci.

Vznikl i tým „Střelec“, který se bude zabývat možným zlepšením pro efektivnější vyšetřování případů těchto činů.

Brig. gen. Petr Matějíček, ředitel policie HMP

Děkuje vedení FF UK za vstřícnost, kterou prokázali po daném incidentu. Děkuje také za to, že studenti věděli, jak reagovat při této situaci. Je to výsledek příprav a školení ze strany PČR. Velký respekt ke studentům, k profesorům a všem, kteří na fakultě byli přítomní, že poslouchali pokyny policistů a vše proběhlo v době, kdy bylo potřeba řídit evakuaci v pořádku.

Zdůrazňuje, že i policisté mají strach, že i oni jsou lidé. Děkuje také všem složkám IZS, dopravnímu podniku i dalším lidem, kteří museli strpět perimetr kolem budovy FF UK na Palachově náměstí. Ještě jednou děkuje svým klukům na ulici – policistkám a policistům. Na místo se sjelo 264 policistek a policistů. Na dalších úkonech se podílelo 226 policistů.

Genpor. Martin Vondrášek, policejní prezident

Rekapituluje události, ke kterým došlo během několika letech. Po republice nyní jezdí cirka 210 provsledových hlídek. Dochází vybavování hlídek policie, dalším cvičením složek IZS, vytipování tzv. „měkkých cílů“.

Za rok 2023 proběhlo 140 cvičení typu „AMOK“. Při něm se zdokonalují všechny složky IZS. Prezident Vondrášek znovu děkuje všem, zmínil však také krizové interventy, kterých bylo přímo na místě šestačtyřicet. Děkuje také většině novinářů a většině veřejně známých osob.

Foto: Policie České republiky

Mohlo by se vám také líbit...