Hrdinové mezi námi

I díky hlídce z OOP Holešov senior vánoční svátky strávil se svojí rodinou

Byl srpen roku 2023, kdy byla policejní hlídka z OOP Holešov tvořená prap. Lukášem Kozákem a nstržm. Kateřinou Venenou vyslána do jednoho z místního obchodních domů. Operační důstojník je tam povolal na základě žádosti ZZS Zlínského kraje.

Hlídka vybavená „AEDéčkem“ na místo události dorazila jako první. Na místě nalezli policistka a policista seniora s náhlou zástavou oběhu. Lukáš Kozák a Kateřina Venená na nic nečekali a převzali provádění resuscitace. Při ní došlo k napojení automatizovaného externího defibrilátoru, který vyhodnotil, že je potřeba několikrát provést výboj. Základní životní funkce se u seniora obnovit povedlo.

Potom, co jej záchranáři s lékařem zajistili na místě události a provedli nezbytné úkony v rámci přednemocniční neodkladné péče, byl muž transportován ve stabilizovaném stavu na Urgentní příjem Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Senior si vánoční svátky mohl i díky perfektní práci policistů užít již se svou rodinou doma.

Tento případ tak opět ukazuje, jak velkou měrou dokáže pomoci rychlost policie, hasičů a horkých či vodních záchranářů, kteří jsou mnohdy požádaní o pomoc při náhlé zástavě oběhu. Zároveň také ukazuje, že čím dříve se začne s resuscitací, tím větší šance je na záchranu života. V některých krajích pak šli ještě dál a v rámci First responderů jsou využívání i „obyčejní“ lidé z řad veřejnosti.

Foto: autor a Policie České republiky

Mohlo by se vám také líbit...