Aktuálně

Jak si užít Filipojakubskou noc bez složek IZS?

Po roce je tu zase večer a noc, které se musí bát všechny čarodějnice. A teď vážně… Je tu večer a noc, které se hlavně bojí složky IZS. Pálení čarodějnic je spojeno s konzumací alkoholu, velkého množství osob kolem vatry a také další zábavné činnosti. Bohužel každý rok se přihodí nějaká událost, u které musí zasahovat složky IZS.

Velkým problémem je právě již zmíněný alkohol. Záchranáře mnohdy zaměstnávají výjezdy k intoxikacím alkoholem. Alkohol tedy konzumujte pokud možno s mírou – nebo Mírou a Mirkou. Věnujte ale také zvýšenou opatrnost při pohybu kolem ohně. Bohužel záchranáři také často vyjíždí k popáleninám – co je horší, týká se to i malých dětí.

Většina vater bude pod dohledem dobrovolných hasičů, ale i tak si pojďme připomenout, co radí Hasičský záchranný sbor ke klidnému a pohodovému prožití Filipojakubské noci.

  • To, že se chystáte upálit čarodějnice z vašeho okolí, oznamte prosím hasičům předem – slouží k tomu web https://paleni.izscr.cz/!
  • Hranici stavte tak, aby byla stabilní!
  • Při podpalování hranice nepoužívejte v žádném případě benzín, naftu, líh a obdobné iniciátory hoření. Méně riskantní je použití pevného podpalovače PePo!
  • Oheň nepřeskakujte, nenechávejte jej bez dozoru a při rozdělání ohně dbejte na to, aby se v okolí nacházela osoba starší 18-ti let!
  • Pokud se oheň vymkne kontrole, ihned volejte na tísňovou linku 112 nebo 150!
  • Další rady se pak dočtete v letáčku od HZS Olomouckého kraje.

Mohlo by se vám také líbit...