Aktuálně

VIDEO/FOTO: Složky IZS cvičně zasahovaly u osoby s podezřením na Ebolu

Další ze cvičení složek IZS na téma výskytu vysoce nakažlivé nemoci se odehrálo 1. listopadový den v areálu nemocnice Agel Prostějov. Do cvičení se krom složek IZS zapojila i Krajská hygienická stanice se sídlem v Olomouci.

Námětem cvičení byl návrat ženy z Libérie, která trpěla horečkami. Druhý den začala krvácet z nosu a úst, proto se rozhodne jít do nemocnice v Prostějově. Na základě těchto faktů a prvotní zjištění anamnézy se rozjede obrovská souhra složek IZS a zdravotníků. „Všichni záchranáři musejí urychleně zareagovat, aby ochránili personál zařízení, pacienty, zabránili šíření vysoce nebezpečné nákazy a minimalizovali riziko jejího přenosu. Jak by celý proces ve skutečnosti vypadal, si ve středu 1. listopadu v Nemocnici Agel Prostějov vyzkoušeli pracovníci krajské hygienické stanice, hasiči, záchranáři a policisté při součinnostním taktickém cvičení,“ uvedla tisková mluvčí por. Mgr. HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Cvičný zásah měl za cíl prověřit komunikaci jednotlivých složek IZS, kterou koordinuje štáb velitele zásahu. Cílem také bylo ověřit komunikaci mezi složkami IZS, zdravotníky a hygieniky. „Zasahující pracovali v ochranných oblecích a filtračních maskách. Aktivována byla také dekontaminační stanoviště, kterými museli projít všichni, kdo přišli s nakaženým pacientem do styku. Ve speciálním transportním izolačním prostředku byla nakažená žena naložena do sanitního vozu a byl simulován převoz do Prahy do FN Bulovka, kde by si ji v reálné situaci převzalo Národní centrum pro izolaci a léčbu vysoce nebezpečných nákaz,“ dodala Lucie Balážová.

Video od HZS Olomouckého kraje

Díky nasazení všech složek IZS, hygieniků a zdravotníků se povedlo splnit všechny cíle cvičení. Do cvičení bylo zapojeno 50 osob, na místě zasahovalo celkově patnáct vozidel složek IZS – aktivován byly i chemické kontejnery, protiplynový automobil a velitelsko-spojový vůz. Cvičení se zúčastnili příslušníci a zaměstnanci HZS Olomouckého kraje, KŘP Olomouckého kraje, ZZS Olomouckého kraje – biohazard tým z VZ Olomouc Hněvotínská, Městská policie Prostějov, Nemocnice AGEL Prostějov a Krajská hygienická stanice Olomouc.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Mohlo by se vám také líbit...