Aktuálně

VIDEO: Střelba na Filozofické fakultě v Praze je nejhorší masovou vraždou v České republice

21. prosinec 2023 změnil historii České republiky v tom nejhorším možném scénáři. V Praze kolem 15. hodiny došlo k nejhorší masové vraždě, kdy jistý muž zaútočil dlouhou střelnou zbraní vybavenou optikou v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na Náměstí Jana Palacha. Pravděpodobný pachatel však nemá na svědomí smrt minimálně čtrnácti osob (u FF UK zemřelo 14 a pachatel spáchal sebevraždu), ale také smrt svého otce v obci na Kladensku.

Pro Policii České republiky vše začalo již v odpoledních hodinách, kdy po dvanácté hodině přijala oznámení o tom, že jistý muž z jedné obce na Kladensku chce spáchat sebevraždu. Pár minut potom přijala oznámení o tom, že ve stejné obci byl nalezen zavražděný muž. Na místo tak vyrazili krajští kriminalisté s kriminalisty z ÚO Kladno, hlídky Policie České republiky včetně dopravního inspektorátu i velitele policie. Jelikož v domě byly podezřelé předměty připomínající výbušniny, vyrazil na místo i policejní pyrotechnik.

Operativní šetření vedlo policii na FF UK

Policisté okamžitě rozjeli velké policejní pátrání spojené s operativní činností kriminalistů. Jejich činnost je vedla do Prahy, kdy bylo zjištěno, že muž má mít přednášku v jedné z budov FF UK v Praze. Tam také policisté kolem 14. hodiny zamířili. Podezřelého muže ale nenalezli.

V 14:59 přijali policisté i hasiči několik tísňových volání o tom, že v budově FF UK na Náměstí Jana Palacha došlo ke střelbě. Na místo tak operační důstojník Integrovaného operačního střediska policie v Praze velké množství policejních hlídek (PMJ, OHS, SPJ, MOP, DI, OŘD a další), dále ZJ KŘP HMP, v pohotovosti byl i Útvar rychlého nasazení a vysláno na místo bylo i opravdu velké množství kriminalistů. První policejní hlídky na místě byly za pár minut. Stejně tak rychle na místě byli i kriminalisté. Pražská ZJ na místě byla dvanáct minut od střelby. Krom státních policistů na místo vyrazili i pražští strážníci, profesionální hasiči HZS Praha a také opravdu velké množství posádek ZZS HMP – několik lékařů, několik posádek RZP, krizoví manažeři, inspektor provozu, Golem i Fénix. O pomoc byli požádání i další poskytovatelé PPNP – například ZS ASČR na místo vyslalo 15 posádek RZP, jednu posádku RLP, tři inspektory provozu. DavepoMecavac pak na místo vyslal 8 posádek RZP, dva inspektory provozu a krizového interventa, vypomáhaly však i další společnosti.

Policistky a policisté s dlouhými střelnými zbraněmi a balistickou ochranou ihned začaly prohledávat budovu univerzity i evakuovat osoby ze školy. Ty vycházely ve skupinách s rukama za hlavou – obyčejný postup, který se využívá, neboť policie neví, kdo může být pachatel. Následně procházely tyto osoby kontrolou.

V rámci této události se opět ukázalo, že je dobře, jak probíhá školení policistek a policistů v rámci poskytování první pomoci. I díky jejich úkonům bylo pomoci mnohým lidem. Stejně se tak potvrzuje, že je dobré mít školení na práci v rámci krizové intervence i u policistek a policistů nezapojených do týmu krizových interventů.

15:20 je pachatel mrtev

Po zajištění části budovy do budovy vyrazili i záchranáři. Ti bohužel nalezli (dle zatím potvrzených informací) čtrnáct osob bez známek života a do třiceti zraněných osob, devět z nich mělo opravdu těžká poranění (průstřely a další poranění související se střelbou). ZZS HMP vyhlásila traumaplán, ten vyhlašovaly i jednotlivé nemocnice.

Pachatel se potupně přesunul až na střechu budovy, kde z dlouhé střelné zbraně s optikou začal střílet po studentech utíkajících z budovy univerzity. V 15:20 měl pachatel spáchat sebevraždu ve chvíli, i kdy i policisté po něm začali střílet. V té době však ještě policisté nemohli určit přesnou identitu, neboť muž měl devastující poranění.

Evakuace budovy probíhala dalších několik desítek minut, podsední pacient byl z místa transportován před sedmnáctou hodinou. Policisté museli v rámci budovy i okolí provést pyrotechnický průzkum, neboť panovalo podezření, že by v budově a okolí mohly být výbušniny. Ve škole bylo nalezeno velké množství munice a střelných zbraní.

Krizoví interventi na místě a solidární Češi

Na místo vyráželi také již zmínění krizoví interventi a také psychologové. Ti měli také velmi náročnou práci. Museli poskytnout první psychickou pomoc několika desítkám osob. Jejich práce tak byla také velmi náročná a je třeba na ně upozornit.

Oproti tomu někteří novináři, třeba z Novinek, práci rozhodně dobrou neodvedli. Dlouhou dobu ukazovali obličej střelce, jeho jméno i další informace. Hon za senzací tak byl opravdu veliký. Naproti tomu další Češi předvedli opět to, jak dokážeme být solidární. Na Transparentní účet Nadačního fondu Univerzity Karlovy přišlo již několik milionů korun – transparentní účet má číslo: 000000-0556677359/0800.

V noci ze čtvrtku na pátek prováděli kriminalisté ohledávání místa činu, zajišťovali všechny kriminalistické stopy, zjišťovali totožnost zemřelých osob a prováděli další úkony. V pátek ráno policie uvedla, že zná identitu většiny zemřelých osob. Mezi nimi byli i studenti ze zahraničí.

Pachatel z FF UK možná střílel i v Klánovickém lese

Policejní prezident v rámci čtvrteční večerní tiskové konference uvedl, že jistá je spojitost střelby v obci na Kladensku, ale je také možné, že pachatel těchto činů je tím, kdo střílel v Klánovickém lese. To bude potvrzeno nebo vyvráceno po provedení balistických expertíz. Může se tak bohužel stát, že se historie opakuje a čin je obdobný tomu, co spáchal Viktor Kalivoda. Vláda České republiky na sobotu, 23. prosince, vyhlásila státní smutek.

Velké díky si zaslouží všichni zasahující na místě události, ale také velmi těžkou práci odvedl i personál několika nemocnic v Praze, stejně tak operační důstojníci a operátoři tísňových linek. Upřímnou soustrast pozůstalým a brzké uzdravení zraněným osobám.

Den po útoku

Po útoku připravila Policie České republiky bezpečnostní opatření zaměřené na měkké cíle. Nemá však informace o žádné další střelbě! Policistky a policisty můžete vidět s dlouhými střelnými zbraněmi. V 11:00 bude probíhat tisková konference k celé události. Po ní zde dojde k aktualizaci.

Bohužel se již během včerejšího dne stalo něco naprosto odporného. Někteří „lidé“ měli potřebu napsat opravdu zlé statusy a komentáře, které jsou dokonce na hraně zákona. Nyní se jimi zabývají kriminalisté.

Je třeba Policii České republiky pochválit za jejich komunikaci a podávání aktuálních informací.

Kolem 12:00 bylo uvedeno, že většina zraněných osob je mimo ohrožení života, některé osoby jsou i propuštěni domů. Minimálně jeden pacient je v kritickém stavu.

Aktualizace 16:30 Policie ČR na síti X: Balistická expertiza prokázala SHODU zbraně, která byla použita v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel střelec z univerzity.

Informace z tiskové konference Policie České republiky

Na tiskové konferenci Policie České republiky je přítomno několik policejních vedoucích útvarů včetně vedoucího 1. OOK KŘP HMP, také ředitel ZZS HMP. V současné době je přehráváno video z celého zásahu – pohledem policistů.

Jako první na místě byli policisté z SKPV. První hlídky PMJ na místě byly za pět minut, první policisté během čtyř minut! Cílem bylo dostat se co nejrychleji k pachateli – k eliminaci nebo k zadržení. Postupně byl zajišťován perimetr kolem budovy. Policisté postupně spolupracovali se záchranáři na ošetřování a transportu pacientů.

Během dalších minut docházelo k propátrávání všech míst univerzity. Během evakuace museli policisté překonávat nejrůznější barikády, které SPRÁVNĚ vytvořili studenti a učitelé. Evakuovaní lidé našli zázemí v budově Rudolfina, kdy vedení policisté děkuji za poskytnutí prostor. Zákrok krom prostředí ve vnitřku budovy probíhal i venku. Zajištěn byl perimetr, aktivně bylo nasazeno velké množství hlídek. I tak bohužel došlo ke zranění třech osob na ulici. Policisté stříleli i ze země do míst, odkud pachatel střelnou zbraní s optikou střílel. Útočník spáchal sebevraždu, pravděpodobně brokovníci.

Je potvrzeno čtrnáct obětí civilních, zemřel i pravděpodobný pachatel. Zraněno bylo 25 osob – ty všechny byly ztotožněny, zemřelé osoby taktéž. Rodiny zraněných a zemřelých osob jsou s faktem obeznámeny.

Krajský policejní ředitel děkuje neziskovým organizacím, které poskytli své psychology či krizové interventy. Tři policisté měli požádat o krizovou pomoc. I sám ředitel PČR v Praze, který slouží u policie čtyřicet let, byl z události zděšen. Ze strany policie NENÍ zraněn žádný příslušník! Během nočních hodin se jedna osoba měla inspirovat činem, pro osobu si došla zásahová jednotka.Pachatel střelby měl v budově FF UK velké množství zbraní i nábojů.

Plk. Vojtěch Motyka uvedl, že celá událost začala v okrese Kladno ve 12:26, kdy volá na linku 158 svědkyně, kdy ji muž napsal sebevražednou SMS. Na místo okamžitě vyráží hlídky policie, HZS i ZZS. 12:42 je přidán poznatek, že podezřelá osoba, má jet do Prahy. 12:47 hlídka na místě bydliště útočníka oznamuje nález mrtvého muže. V následujících minutách je přidán poznatek, že v domě je nalezeno něco, co připomíná nástražné výbušné zařízení.

Ve 13:15 je vyhlášeno pátrání po podezřelém muži. Ve 13:27 vychází požadavek ze SČK do Prahy, aby policisté provedli prohlídku jedné budovy FF UK. 13:49 mají policisté poznatek, kdy by se podezřelá osoba mohla nacházet v budově na ulici Celetná. Míří tam okamžitě velké množství hlídek PČR. 14:22 začíná vyklízení objektu. Ve 14:59 přichází informace o střelbě v budově FF UK v ulici Jana Palacha. 15:15 je předán poznatek, že se pachatel se pohybuje na střeše. 15:20 je předána informace o tom, že pachatel zemřel.

Policie NIKDE NEZAHÁLELA. Od střelby v Klánovickém lese policisté nechodili domů. Jsou relevantní informace o tom, že na Kladensku, v budově FF UK i v Klánovicích střílel jeden a ten samý pachatel.

Klánovický les

Mjr. Aleš Strach uvedl, že 15. 12 přijali policisté oznámení o střelbě v Klánovickém lese, bohužel došlo k nálezu zemřelého muže a dítěte. Na místě probíhalo operativní šetření, zajištění kriminalistických stop a mnohé další úkony. V první fázi bohužel nebyli zjištěni svědci. V prvních dnech potřebovali policisté získat co nejvíce informací a kamerových záznamů.

V rámci prověřování celé události bylo nasazeno velké množství uniformovaných i neuniformovaných policistů. Kriminalisté v místě působili dlouhé hodiny a dny. Od počátku na případu pracovalo desítky až stovky kriminalistů. Poznatky k osobám, které policisté měly, byly prověřeny a osoby byly zjištěny. Ani jedna z osob s případem neměla nic společného.

V rámci pátracích akcí v Klánovickém lese kriminalisté potřebovali získat další stopy. Stejně tak chtěli kriminalisté, zda na místě není nějaká další oběť nebo sám zemřelý pachatel. Tým kriminalistů od minulého pátku do včerejšího dne byli v práci všichni, na případu pracovali ti nejlepší kriminalisté ze všech.

Za pět dnů kriminalisté prováděli filtraci jistých osob (bylo jich zhruba 4 000), které by mohly mít spojitost s tímto činem. Probíhalo postupné prověřování, zjišťování, kde se jaká osoba nacházela, co dělala a podobně. Kriminalistům dle slov mjr. Aleše Stracha chybělo chybělo pár dnů, aby dotyčného podezřelého vraha nalezli. Kriminalisté postupně pátrali po všech osobách, které by s případem mohly mít spojitost, bohužel podezřelý muž bydlel až ve Středočeském kraji.

Brig. gen. Tomáš Kubík, náměstek policejního prezidenta pro SKPV, uvedl, že nepamatuje tolik nasazených sil a prostředků na hledání pachatele. Je patrno, že podezřelý muž z mnohonásobných vražd, znal alespoň z části policejní práci – to kriminalistům ztěžovalo práci.

Nyní se provádí například balistická šetření na Kriminalistickém ústavu v Praze. V Klánovickém lese probíhají dále zvýšené policejní kontroly.

DŮLEŽITÁ FAKTA:

  • pachatelem není Ukrajinec
  • při střelbě nezemřel policista ani nebyl zraněn nikdo ze složek IZS
  • policisté jednali rychle a jasně
  • první hlídky za pár minut, ZJ za 12
  • vyhlášení státní smutek na 23. prosince
  • policisté žádají, aby nebyly šířeny lži
  • obdobným činům nejde téměř zabránit
  • mezi obětmi jsou jen Češi, zranění jsou pak i tři cizí státní příslušníci

Foto: Týdeník Policie

Mohlo by se vám také líbit...