Hrdinové mezi námi

Den dobrovolníků připomíná i dobrovolníky v IZS a zdravotnictví

5. prosincový den je věnován Mezinárodnímu dni dobrovolníků, který se slaví již od roku 1985. V ten rok byl vyhlášen Organizací spojených národů. A právě v oblasti IZS a zdravotnictví máme mnoho dobrovolníků, které si dnes musíme připomenout.

Asi nejznámějšími dobrovolník v oblasti IZS je dobrovolný hasič. Členové ve sdružení SDH obce dělají svou činnost opravdu zdarma, členové JSDH obce pak mají nárok na malou finanční kompenzaci. Ta je však tak malá, že opravdu můžeme hovořit o dobrovolnosti – navíc tyto finance jsou většinou určeny na nákup potřebného vybavení. O „dobrácích“ ale je samostatný článek, tak se pojďme podívat i na další dobrovolníky.

S dobrovolníky v IZS se potkáme v létě i v zimě. Jednou nám mohou pomoci jako členové vodních záchranných služeb, v zimě nám pak mohou zachránit život či pomoci ke zlepšení zdraví horští záchranáři. Většina horských záchranářů je totiž v roli dobrovolníků – zaměstnanců má HS ČR minimum.

Největší hrdina? Dárce něčeho „ze sebe“!

Opomenout ale také nesmíme ty, kteří pro veřejnost pořádají různé osvětové kampaně, podílí se na školení první pomoci a dělají mnoho dalšího – členky a členové Českého červeného kříže v České republice máme téměř v každém okrese a i oni svou činnost vykonávají dobrovolně.

Abyste ale byli zmíněni v tomto článku, nemusíte být vůbec členy složek IZS nebo pracovat ve zdravotnictví. Stačí, když tu jste pro ostatní. Stačí, když si všímáte svého okolí a v případě problému poskytnete první pomoc. Již v té době se stáváte dobrovolnými zachránci. Někteří lidé jdou ale ještě dál a darují něco „ze sebe“. Ať už jde o dárce krve, nebo ty, co jsou zapsaní v Českém národním registru dárců kostní dřeně, případně pak darují něco jiného, a dělají to bez nároku na honorář, jsou to ti největší dobrovolní hrdinové ze všech.

A když už jsme u toho zdravotnictví, tak vzpomeňme i na ty dobrovolníky, co chodí za nemocnými dětmi jakožto zdravotničtí klauni nebo třeba „jen a pouze“ chodí číst starým babičkám a dědečkům do domovů důchodců.

A víte, co je to nejlepší na závěr? Hodně lidí kombinuje svou práci s dobrovolnictvím. Profesionální hasič je zároveň dobrovolným hasičem chodicím za dětskými pacienty jako zdravotní klaun nebo příslušnice Vězeňské služby České republiky chodí pravidelně darovat krev. Navíc spoustu těchto příslušníků či zdravotníků je zapojeno i do sítě First Responderů

Dámy a pánové, díky patří vám! Jste borci!

Mohlo by se vám také líbit...