Aktuálně Hrdinové mezi námi

Během dvou dnů opavští strážníci zachraňovali lidské životy – vždy reagovali perfektně!

Při výkonu služby strážníci nikdy netuší, co je bude čekat během celé směny. Strážníky v Opavě hned dva dny po sobě mimo jiné čekala pomoc při záchraně života. Vždy se tohoto úkolu zhostili na výbornou!

U první takové záchrany strážníci zasahovali v neděli, 11. února. Při hlídkové službě v ulici Rybářská si všimli strážníci gestikulující ženy a vedle ní bezvládně ležícího muže na chodníku. Strážníci ihned zastavili u ženy a běželi na pomoc. Zjistili, že muž nedýchá a došlo u něj k náhlé zástavě oběhu. Jeden ze členů hlídky ihned začal provádět resuscitaci, druhý mezitím připravoval automatizovaný externí defibrilátor.

Ten doporučil podat výboj. Byť po výboji muž začal slabě dýchat (není to správné dýchání), doporučil přístroj provádět i nadále resuscitaci. V té době zároveň druhý člen komunikoval s operátorem tísňové linky 155. Strážníci na místě spolupracovali i s posádkou RV a RZP ZZS Moravskoslezského kraje.

Při noční zachraňovali život muži v pyžamu

K druhé události došlo dnes, 12. února, kolem půl čtvrté ráno. Na tísňovou linku 156 přišel hovor, který oznamoval muže sedícího v pyžamu před domem v ulici Rolnické. Operační důstojník na místo ihned vyslal automobilovou hlídku strážníků.

Sloužící hlídka strážníků zajistila společně se sousedy otevření vchodových dveří a chtěla muže doprovodit domů. Po celou dobu muž se strážníky komunikoval, avšak na chodbě domu se muži udělalo špatně a ztratil vědomí. Došlo u něj k náhlé zástavě oběhu.

Hlídka na nic nečekala a opět začala provádět resuscitaci a zároveň druhý člen hlídky volal na tísňovou linku 155. Až do příjezdu posádek RV a RZP se strážníci starali o muže. Chování svých podřízených si váží i ředitel městské policie Jiří Klein, který veřejně svým strážníkům poděkoval za profesionální práci na místech událostí. K díku se samozřejmě připojujeme i my.

Foto: MP Opava

Mohlo by se vám také líbit...