Hrdinové mezi námi

Zachránili lidi z hořícího vlaku v Olomouci, nyní byli oceněni

Bylo úterý, 17. října, ráno kolem 08:20, když došlo na železničním přejezdu v ulici Divišova v Olomouci ke střetu osobního vlaku s nákladním vozidlem. Vlak po nárazu do kamionu začal hořet. V tu chvíli se na místě objevili dva hrdinové.

Nyní byli vlakvedoucí Roman Juřena a Lukáš Dudík, pracovník nedalekého autoservisu, oceněni hejtmanem Olomouckého kraje Josefem Suchánkem a ředitelem krajských hasičů brig. gen. Karlem Kolaříkem oceněni. Vlakvedoucí pomáhal lidem uvnitř vlaku, když evakuoval cestující z hořícího vozu do motorového vozu a automechanik Dudík nouzově otevřel dveře motorového vozu a začal pomáhat s evakuací osob z vlaku.

Oba od ředitele HZS Olomouckého kraje dostali ocenění za mimořádně záslužný čin. „Reakce obou zachránců považuji za vzorové. V dnešní době je potřeba toto statečné chování ocenit a upozornit na něj. Bez pomoci obou mužů by mohla mít tato událost tragické následky,“ uvedl brig. gen. Karel Kolářik. Hejtman Suchánek se nechal slyšet, že zváží nominaci na státní vyznamenání.

Při nehodě bylo několik osob zraněno, naštěstí nikdo nebyl vážně zraněn. Hořet začalo i osobní vozidlo, které stálo na druhé straně přejezdu. Policie obvinila řidiče kamionu z Polska z obecného ohrožení z nedbalosti a vzhledem k tomu, že okresní státní zastupitelství neshledalo důvod k uvalení vazby, byl řidič propuštěn na svobodu.

Jsme velmi rádi, že možná i na základě našeho podmětu došlo k ocenění statečného jednání obou mužů. Pánové, děkujeme vám!  

Foto: HZS Olomouckého kraje

Mohlo by se vám také líbit...