Aktuálně

Po střetu osobního vlaku s kamionem v Olomouci došlo k požáru, spis je předán ke státnímu zastupitelství.

Dnes, v úterý 17. října, došlo po 08:20 na železničním přejezdu v ulici Divišova ke střetu osobního vlaku s nákladním vozidlem v Olomouci v Bělidlech. Po střetu došlo k požáru nákladního vozidla i části vlaku.

Na místo zamířily hlídky Policie České republiky, posádky ZZS Olomouckého kraje a několik jednotek hasičů, včetně těch drážních z Přerova a Ostravy. Hasiči prováděli hašení a dohašování několik desítek minut. Před příjezdem záchranářů ošetřili pět osob. ,,Na místě zajištěno celkem 5 osob, z toho 4 transportovány do FN Olomouc na oddělení urgentního příjmu. 2 osoby se nadýchaly zplodin hoření, jedna cestující utrpěla pohmoždění krční páteře a řidič kamionu utrpěl úraz hlavy s otřesem mozku. Vše lehká zranění, nikdo nebyl zasažen požárem ani nebyl usmrcen,“ uvedla tisková mluvčí ZZS Olomouckého kraje na síti X. Za hasiče na místě zasahovali krom drážních hasičů z Přerova a Ostravy profesionální hasiči ze stanice Olomouc a JSDH Olomouc-Chválkovice, Olomouc-Černovír, Hlubočky, Velká Bystřice a Bohuňovice.

V rámci této události bohužel došlo i k poškození vozidla, které s nehodou nemělo nic společného. Naštěstí v tomto vozidle nebyl nikdo zraněn. Policisté oznámili, že zahájili úkony trestního řízení z důvodu podezření z trestního činu obecného ohrožení z nedbalosti. Případem se budou zabývat dopravní policisté a kriminalisté z ÚO Olomouc. Své šetření povede i Drážní inspekce. Škody po dopravní nehodě lze odhadovat na řády desítek milionů korun. Dle předběžných zpráv Drážní inspekce byla světelná a zvuková signalizace na přejezdovém zabezpečovacím zařízení funkční a v provozu.

České dráhy na sítí X uvedly, že díky rychlé reakci vlakvedoucího a strojvedoucího došlo k rychlé evakuaci osob z vlaku.

Velké poděkování si krom zaměstnanců Českých drah zaslouží všichni ze složek IZS zainteresovaných do této mimořádné události.

HZS Olomouckého kraje prostřednictvím své mluvčí Lucie Balážové uvedl, že vlakvedoucím vlaku byl Roman Juřena. Ten právě jako první započal s evakuací osob z vlaku. Dalším velkým pomocníkem byl Lukáš Dudík, který pracuje v blízkém autoservisu.

,,Dle ředitele HZS Olomouckého kraje brigádního generála Karla Koláříka si oba muži zaslouží pochvalu za okamžité jednání a pohotovou reakci. Vyzdvihuje především to, že i v silně stresové situaci dokázali udržet chladnou hlavu a koncentrovat se na zásadní úkol: dostat cestující do bezpečí. „Reakci pana Juřeny považuji za vzorovou. V dnešní době je potřeba toto statečné chování ocenit a upozornit na něj. Bez jeho pomoci by mohla událost mít tragické následky,“ uzavírá krajský ředitel hasičů,“ napsala právě Lucie Balážová v tiskové zprávě.

AKTUALIZACE 8. března: Kriminalisté z Územního odboru Olomouc ukončili před pár dny vyšetřování a spis předali státnímu zástupci OS Olomouc. Pravděpodobný viník z Polska je stále stíhán na svobodě.

Foto: Správa železnic, HZS Olomouckého kraje

Mohlo by se vám také líbit...