Aktuálně Ze života složek IZS

Dva dny, tři mrtví na silnicích v MSK

V sobotu i neděli (7. a 8. října) zasahovaly složky IZS v Moravskoslezském kraji hned u dvou tragických dopravních nehod. V obou případech hráli roli motocyklisté.

Není to bohužel tak dávno, co záchranáři, hasiči a policisté zasahovali u tragické dopravní nehody teprve šestnáctileté motocyklistky v Ostravě. Bohužel i zmíněný víkend byl ve znamení tragických nehod, kde v hlavní roli byli motocyklisté.

K první nehodě vyrážely tři jednotky hasičů, hlídky policie a posádky RZP a LZS krátce po třinácté hodině v sobotu u Fulneku. Celou událost jako první oznámil systém e-call, který poslal ihned i datovou zprávu o poloze vozidla, které mělo nehodu. Hasiči po příjezdu na místo události uhasili hořící motocykl a pomáhali záchranářům v resuscitaci dvaapadesátiletého muže. Ten utrpěl poranění v oblasti pánve, hlavy a i končetin. Bohužel resuscitace muže byla bez výsledku – lékař konstatoval exitus muže. Záchranáři se dále postarali o dvě ženy a muže z osobního vozidla. „Dvě ženy a muž ve věkovém rozpětí osmnáct až pětačtyřicet let utrpěli střednětěžká poranění hrudníku. Po ošetření je záchranáři transportovali na úrazovou ambulanci novojičínské nemocnice,“ uvedl Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS Moravskoslezského kraje.

Ke druhé nehodě došlo v neděli před šestnáctou hodinou na silnici u obce Dolní Životice na Opravsku. Po oznámení nehody na linku tísňové volání na místo vyrazili nejbližší policisté, profesionální hasiči z Opavy a jejich dobrovolní kolegové z obce Litultovice a pozemní posádky RZP a RV z Opavy a posádka LZS z Ostravy.

U řidiče osobního vozidla probíhala resuscitace již v průběhu vyprošťování z havarovaného vozidla. Po vyproštění, o které se postarali hasiči, museli záchranáři, lékaři a hasiči provádět stále resuscitaci. Lékař akutně ošetřil poranění hrudníku, začalo se s podáváním léků, ale i tak všechna pomoc u muže byla bez úspěchu. Zemřel na místě. „Druhý z účastníků nehody, šestadvacetiletý muž, rovněž nejevil známky života a záchranáři poskytovali rozšířenou resuscitaci. Po pěti minutách se jim podařilo obnovit krevní oběh, provedli další opatření k zajištění pacienta a zahájili přípravy k jeho transportu do nemocnice. Po naložení do vrtulníku však došlo opět k srdeční zástavě, kterou se týmům ZZS již nepodařilo zvrátit a lékař musel po hodinovém úsilí o záchranu konstatovat i v tomto případě smrt,“ dodal k tomuto zásahu Lukáš Humpl.

Obě nehody v současné době vyšetřují kriminalisté a dopravní policisté z Územního odboru Nový Jičín a Opava. Všechny prosíme, abyste jezdili opatrně!

Foto: HZS MSK a ZZS MSK

Mohlo by se vám také líbit...