Aktuálně

Co se děje, když dojde k výpadku elektrické energie?

Bez elektrické energie nefunguje spousta přístrojů, počítačů a jiných potřebných prostředků v nemocnicích a u složek integrovaného záchranného systému. Pakliže ale dojde k výpadku energie, jsou nemocnice a další krizová infrastruktura vybavena záložními zdroji energie.

Není třeba se tak obávat, že dojde k vypnutí přístrojů na operačních sálech, na oddělení ARO nebo Jednotkách intenzivní péče. Záložních agregátů mají nemocnice vícero, takže poměrně dlouhou dobu mohou fungovat. Pakliže by byl výpadek elektrické energie delší, hasiči jsou okamžitě připraveni přivést náhradní agregáty, které pomohou s dalším zásobováním energie.

Obdobně jsou také vybaveny základny složek IZS, respektive i místa, kam míří tísňová volání. I kdyby došlo k výpadku systému, se kterým pracují operační důstojníci/operátoři, jsou stále připravena náhradní řešení – papír, tužka, magnet a magnetická tabulka – to je však ten nejhorší scénář. Rozhodně se ale nestane, že byste se na tísňové linky nedovolali. V případě problému/přetížení tísňových linek chodí volání do jiných krajů – a z oněch krajů vyšlou zprávu tam, kde je pomoc třeba.

Pakliže se stane, že uvíznete ve výtahu, obraťte se na tísňovou linku hasičů. Postupně budou jednotky vyrážet za lidmi, kteří potřebují vyprostit.

Mohlo by se vám také líbit...