Ze života složek IZS

Není planý poplach jako planý poplach

Čas od času se v přehledech zásahů, které zveřejňují jen některé Hasičské záchranné sbory krajů, objeví pojem planý poplach. Někteří lidé si ale mohou pod tímto pojmem představit to, že byly jednotky požární ochrany vyslány někam, kde si někdo vymyslel nějakou událost. Tak tomu ale často není.

Na tísňové linky 112 a 150 bývají oznamovány nejrůznější události. Někdo může mít podezření na požár v domě, někdo jiný zase na únik plynu nebo dalším příkladem může být nějaké zvíře v nesnázích. Operační technik takovou situaci „nabere“ a předává operačnímu důstojníkovi. Ten rozhodne jaké síly a prostředky vyšle na místo události. Vždy se pracuje tak, že může dojít k požáru v domě, k úniku plynu případně ke zranění zvěře, respektive uvěznění apod. – hasiči provádí záchranu života osob a zvířat.

Jakmile na místo události dorazí povolaná jednotka požární ochrany, probíhá takzvaný průzkum, při kterém hasiči pátrají potom, k čemu jsou povolání – po požáru, po úniku plynu či po zvířeti v nesnázích. Z požáru v domě se často stává událost, kdy se naštěstí někomu povedlo „jen“ spálit oběd, při měření koncentrací nebezpečných plynů nemusí být žádná nebezpečná hodnota naměřena anebo zvíře vůbec nemusí být v problémech, jen to prostě vypadalo na problém. Takové události se sice pak mohou překvalifikovat na planý poplach, avšak nejde o události, kdy si celý děj někdo vymyslel.

Naštěstí vyloženě vymyšlených událostí není tolik, jak by se mohlo zdát. Nebojte se tak, že každý planý poplach je zapříčiněn zlým úmyslem. Dnes se díky systému eCall může i dopravní nehoda překvalifikovat na planý poplach.

Mohlo by se vám také líbit...