Hrdinové mezi námi

Jihomoravský záchranář „Chuck“ zasahuje!

Kdo by neznal legendárního Chucka Norrise, vlastním jménem Carlos Ray Norris Jr. (díky ti Wiki), který neohroženě zasahuje na všech frontách. Jednoho takového „Chucka“ mají i jihomoravští záchranáři, vlastním jménem jde o Pavla Domise, řidiče posádky ZZS.

Pavel byl před několika dny na cestě z práce a po cestě se zastavil na nákup. Ve chvíli, kdy procházel kolem jednoho osobního vozidla, povšiml si, že jeho řidič vypadá „podivně“. „Ten muž byl už připoutaný bezpečnostním pásem, ale tak podivně na něm jakoby visel. Okamžitě jsem otevřel dveře a zjistil, že pán je v bezvědomí a je silně zpocený. Zavolal jsem na náš dispečink, požádal o vyslání pomoci a začal poskytovat nezbytné kroky k tomu, abych co nejvíce pomohl, než přijedou kolegové,“ vysvětluje Pavle v tiskové zprávě ZZS Jihomoravského kraje.

Ze všeho nejdřív jsem pacientovi sklopil sedadlo, abych mohl dostatečně dobře zajistit průchodnost dýchacích cest. Otevřením dveří se do auta dostal vzduch, takže se mi podařilo pacienta ochladit. Byl zrovna horký den a hrozilo přehřátí organismu. Z účtenky, která vedle muže ležela na sedadle, jasně vyplývalo, že v autě je takto zhroucený už dvě hodiny,“ pokračuje ve vyprávění jihomoravský Chuck.

Jelikož základna ZZS Jihomoravského kraje sídlí na stejné ulici, jako se nachází obchodní centrum – ulice Kamenice, byly posádky RV a RZP na místě během velmi krátké chvíle. Po základním vyšetření bylo zjištěno, že muž je diabetik a poklesla u něj hranice cukru do takové míry, že došlo k hypoglykemickému záchvatu. Na místě záchranáři podali muži žilně glukózu a následně jej předali do péče zdravotníkům z Fakultní nemocnice Brno.

„Nebýt kolegy, mohlo to celé dopadnout i hodně špatně, je skvělé, že je tak všímavý,“ dodává k celé události lékař Rudolf Zvolánek, který byl společně s dalšími zdravotníky také na místě. Našemu Chuckovi posíláme velký palec nahoru a mimochodem, on sám se svým hrdinským činem nepochlubil. Naštěstí se to ale v naší organizaci neutajilo. Takže nejen hrdina, ale taky skromný

Text: autor a TZ ZZS JMK

Foto: ZZS JMK

Mohlo by se vám také líbit...