Ze života složek IZS

Usmějte se – apríl je tady

Ve zdravotnictví a v rámci složek IZS se jen málo nachází veselá a příjemná témata. 1. duben je ale dnem, kdy se takových velmi příjemných „zpráv“ člověk dočte mnoho a ten letošní aprílový den je více než povedený. Tak si pojďme připomenout to nejlepší z prvního dubnového dne roku 2023.

Důležitá poznámka – úvodní fotografie je ilustrační!

V Brně na babetě

Snadno ovladatelný motocykl chtějí záchranáři využít pro výjezdy s nižším stupněm naléhavosti. „Akcí nám rok od roku přibývá a systémové řešení nepřichází, navíc stále hledáme možnosti, jak ušetřit. Teď jsme našli vhodnou alternativu. Zdravotník v uniformě usedne na moped, nasadí si helmu a vyrazí s koženou brašnou a připevněnými nosítky za pacientem,“ vysvětluje nadšeně mluvčí ZZS JmK Michaela Bothová. Radost neskrývá a netrápí se ani tím, že babeta je omezena maximální čtyřicetikilometrovou rychlostí. „To vůbec nevadí, však nejsme v Chuchli. Zásadní je, aby náš zdravotník dorazil v pořádku, proto je tak důležité, aby měl ochrannou přilbu, která navíc bude plnit funkci výstražného zařízení, na helmy se totiž přimontuje malý majáček,“ upřesňuje mluvčí. Podle ní bude mít velkou výhodu i záměr vozit pouze pacienty, jejichž životní funkce nejsou ohroženy. „Usnesli jsme se, že pacient se může zapojit a spolupracovat aktivně se zdravotníkem. Například si přidrží infuzi nebo může zatlačit, pokud se stroj porouchá,“ raduje se Michaela Bothová.

Po vzoru záchranářů se rozhodli nakoupit babety i hasiči. „Samozřejmě v červeném designu, to bude rozdíl mezi našimi a záchranářskými mopedy. Uvažujeme o pořízení motocyklů v provedení „sajdkára“, abychom v postranním vozíku mohli převážet menší nádrž s vodou pro prvotní zásah. Hadici bude mít hasič omotanou kolem krku, všechno je z logistického pohledu dobře promyšleno,“ konstatuje mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. „Zdá se nám to celé jako skvělý nápad, škoda jen, že jsme na to nepřišli dřív než záchranáři, ti jsou vždycky o krok před námi,“ povzdychnul si ještě.

Kdy budou babety součástí i policejního vozového parku, je nejspíš jen otázkou času. Zřejmě však můžeme očekávat, že sympatická, praktická a nízkonákladová vozítka se výhledově stanou vlajkovou lodí integrovaného záchranného systému.

Foto: ZZS Jihomoravského kraje

Dobráci v Polici nad Metují budou v novém obleku

Začali jsme s obměnou starších zásahových obleků. Místo Fireman Patriot jsme si pořídily tyto elegantní Fireman Tiger.

Není k dispozici žádný popis fotky.
Zdroj: Hasiči Policie nad Metují

Vírník u LZS v Liberci

Při pravidelných obměnách techniky nemyslíme jen na pozemní posádky, nezapomínáme ani na naše letecké záchranáře. Kromě žlutého vrtulníku společnosti DSA Kryštof 18 tak k pacientům budeme ode dneška vysílat také lékaře ve vírnících. Abychom byli maximálně ekologičtí, za příznivého počasí budeme používat větroně. Pro příští roky plánujeme pro naše záchranáře nakoupit také jednomístná a dvoumístná rogala s volacím znakem Kryšta. Lhůta pro podání nabídek začíná běžet dnes, tedy 1. apríla 2023.

Foto: ZZS LK

V Těchoníně řádí parta, která ráda dělá dětem pápá

V rámci pravidelné obměny ochranných pracovních pomůcek ve specializované infekční nemocnici v Těchoníně pořídila Armáda České republiky nové ochranné obleky. Jak je vidět na obrázku, vojáci aktivní zálohy již toto nejmodernější vybavení při výcviku používají.

Zdroj: Aktivní zálohy Agentury vojenského zdravotnictví

V Pardubicích jako při F1

Dnešní denní směna na základnách Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje začala dá se říct přímo “raketovým” tempem. Na území České republiky je od tohoto víkendu opět povoleno obouvat osobní vozidla na letní pneumatiky. Naše záchranka nechtěla nic podcenit a pozvala si na tuto speciální činnost odborníky na slovo vzaté. Mechanici italského automobilového závodního týmu, známého především z mezinárodních závodů Formule 1, byli pozváni, aby v co nejkratším možném čase přezuli pneumatiky sanitek všech našich výjezdových posádek. Kluci to měli přehozené za pár vteřin a my tak byli připraveni k výjezdu nepřetržitě bez přerušení. „Jsou opravdu šikovní” hodnotí Lukáš Michálek (sloužící záchranář denní směny). Přejeme Vám pěkný aprílový den.

Foto: ZZS PAK

Na první koleji nastupujte do vlaku společnosti ZZS HMP

Máme velkou radost, že vám dnešním dnem můžeme představit naši novou posilu vozového parku – záchranářský vlak. Budeme mu říkat František, s odkazem na legendárního bývalého ředitele pražské záchranky. Na fotce můžete vidět zatím jen lokomotivu, vagóny dojíždí v závěsu.

Jezdit bude přibližně každou hodinu, uvnitř se bude možné nechat zdarma ošetřit, nechat si změřit tlak, injekce na jakoukoliv bolest také nebude problém. K dispozici bude dokonce coupé speciálně vyčleněné jen na vyndavání klíšťat.

Jízdní řád zveřejníme během dnešního dne.

Foto: ZZS HMP

ZZS Kraje Vysočina má mezinárodní letiště!

1. dubna 2023 zahajujeme provoz zbrusu nové letištní plochy, která byla vybudována v prostorách heliportu letecké záchranné služby na Vrchlického ulici v Jihlavě. Získali jsme tak statut mezinárodního letiště, které bude schopné odbavit až deset leteckých spojů denně. „V první fázi mezinárodního provozu počítáme s malými letadly pro několik osob, pro velká ještě nemáme patřičné zázemí. Máme ale připravený plán postupného rozvoje,“ uvedla ředitelka krajské záchranky Vladislava Filová. Z důvodu zkvalitnění přednemocniční neodkladné péče v Kraji Vysočina jsme pořídili i speciálně upravený letoun, který bude primárně sloužit k transportu vyššího počtu zraněných osob.

1. Dubna – den, kdy se píše o věcech, které se sice nestaly, ale mohly by…

Foto: ZZS Kraje Vysočina

Chcete děti? Jděte pracovat k ZZS Jihočeského kraje – mají tam erární!

Našli jsme v babyboxu kojence.

Rozhodli jsme si ho ponechat na záchranné službě, chlapec bude erární.

Nemohli jsme se dohodnout na jeho jménu, každý jsme chtěl, aby se chlapec jmenoval po nás.

Nakonec byl odhlasován kompromis – křestní jméno dostane podle dnešního kalendáře: Hugo.

Příjmení bylo od začátku jasné – podle hlavní postavy legendárního seriálu Sanitka doktora Jandery.

Hugo Jandera je zdravý, má se čile k světu, tak snad se mu bude u nás na záchranné službě líbit.

Foto: ZZS Jihočeského kraje

Děti budou v Opavě strážníkům závidět

Informace k provozu MPOL v roce 2023: V rámci úsporných opatření bude Městská policie Opava, po vzoru kolegů ze zahraničí, pořizovat nová ekologická vozidla s téměř zanedbatelnými náklady na provoz. Jedinou nevýhodou tohoto zcela jistě pokrokového dopravního prostředku je zvýšená spotřeba služební obuvi, u které dojde k výraznému opotřebení. Ale na tento nedostatek jsme připraveni a plánujeme strážníkům nakoupit boty s ocelovou špičkou. Pěkný víkend všem.

Zdroj: MP Opava

Text: autor a jednotlivé instituce

Mohlo by se vám také líbit...