O složkách IZS Technika

O Pyrotechnické službě Policie České republiky

Pyrotechnická služba Policie České republiky (PS PČR) je nedílnou součástí Policie České republiky spadající pod Policejní prezídium. I když se v rámci složek IZS setkáme s pyrotechniky například i u hasičů, vojenské policie, ale také třeba u krajských ZJ, práce pyrotechniků PS PČR je odlišná.

Pyrotechnická služba, jak už název napovídá, se zabývá pyrotechnikou. Zabývá se používáním, vyhledáváním, shromažďováním, prověřováním, zneškodňováním, manipulací a přepravou munice, výbušnin, pyrotechnických výrobků, podezřelých předmětů a nástražných výbušných systémů (NVS). Právě ve spojitosti s NVS a s nálezy munice jsou policejní pyrotechnici spojováni nejčastěji. V rámci jejich služby se „dělí“ na ty, co řeší právě NVS (Odbor nástražných výbušných systémů) a na ty, co vyjíždějí na nálezy munice (Odbor munice). Specialisté na nástražné výbušné systémy se v České republice nachází jen v Praze a v Olomouci, kdežto s odborníky na pyrotechniku se setkáte například ve Frýdku-Místku, Milovicích, Teplicích a dalších místech. Leč neplatí, že pyrotechniky nalezneme v každém kraji, jejich příjezd je rychlý. Ještě před jejich příjezdem bývá zajištěné místo, vyklizená oblast a je udělán tzv. „perimetr“.

Robot, který jako první prohlíží podezřelé předměty.

Pyrotechnici spadající pod PS PČR provádí i metodické řízení a profesní vzdělávání dalších policejních pyrotechniků a pracovníků vybraných organizací veřejné správy. Čeští pyrotechnici velmi často setkávají se svými kolegy nejen v rámci Europolu. Velmi častá je také spolupráce PS PČR s ostatními složkami IZS.

Ukázka vybavení „výjezdového vozidla“ PS PČR.

PS PČR pro svou činnost využívá velké množství techniky. Krom „klasických“ výjezdových vozidel mají ve svém vozovém parku i přívěsy pro převoz munice, speciální Tatru 815-7 umožňující přepravu více nebezpečné munice, ale také bagr pro zemní práce. Ten působí v rámci trhací jámy – místo, kde dochází k likvidaci munice – to je další z činností PS PČR. Mimochodem, věděli jste, že i pyrotechnici sedí v kanceláři a dělají odborné expertizy? Anebo třeba také to, že právě tito lidé se podílí také na bezpečnosti na letištích, na Pražském hradě a také se podílí na bezpečnosti státních návštěv? A poslední zajímavost – i pyrotechnici musí umět střílet a procházet klasickým přezkoušením fyzické zdatnosti a ze svých znalostí.

Foto: autor, Jan Petr a Pavel Tuzar (www.technikaizs.cz)

Mohlo by se vám také líbit...