Ze života složek IZS

Strážníci jsou terčem kritiky, vidíme ale i to ostatní?

Před pár měsíci docházelo k tomu, že z nejrůznějších stran docházelo ke zveřejňování videí, kdy strážníci zasahují proti nejrůznějším osobám ve spojitosti s proticovidovými opatřeními. Vždy se vytrhl kontext a ukázalo se jen to, co se chtělo ukázat. Již nikoho nezajímalo to, že dotyčná osoba nespolupracovala, nadávala, byla arogantní… Málokdo však ví, že práce městských policistek a policistů je velmi prospěšná a setkáme se s ní každý. Drtivá většina žen a mužů svou práci vykonávají s hrdostí a mají z ní radost!

Kdo řekne, že je něco dobře? Pojďme se nyní podívat na činy, které se dějí dnes a denně, avšak ty nyní ani snad nechceme vidět?!

Výborná místní znalost

Možná i proto, že městská a obecní policie může zasahovat jen na území obce/města, které tyto instituce zřizuje, mají policistky a policisté naprosto výbornou místní znalost. Vědí o osobách závadových, vědí o nejrůznějších místech, kde dochází k nejrůznějším přestupkům, ale také ví, kde se například zdržují nejrůznější bezdomovci – a nemusí jít o nutně ty špatné. V zimním období chodí kontrolovat „domy“ bezdomovců, starají se o to, aby bylo vše co možná nejvíce v pořádku. Snaží se vysvětlit, co je třeba, kde mohou lidé bez domova vyhledat pomoc.

Jejich výborná místní znalost je užitečná i ve chvíli, kdy po někom například pátrá Policie České republiky. Může jít o pátrání po pohřešované osobě, ale také i o pátrání po pachateli nejrůznějších trestných činů. Mnohdy právě tito lidé vyhledají například pohřešované dítě jako první. Někdy i jako první najdou nejrůznější zlodějíčky, kriminálky, co přepadnou starší dámy, ale například i vrahy.

A co taková malá města? Města, kde je obvodní oddělení policie tvořeno jednou hlídkou? Co ve chvíli, kdy je ona hlídka vzdálena například pětadvacet kilometrů daleko? A proč? Protože má takovou velkou oblast působnosti. Operační 158 mnohdy o spolupráci požádá místní městské policisty. Než se vrátí místní hlídka z OOP či dojede jiná, městská policie má situaci pod kontrolou a předává věc, pokud je to třeba, Policii České republiky.

Záchrana života!

Ruku na srdce. Nikdy jste neslyšeli o tom, že městská policie zachránila lidský život? Pokud ne, tak buď lžete, nebo nekoukáte/neposloucháte/nečtete na žádné sdělovací prostředky. Rád bych vám tedy připomněl, že v mnoha městech Čechách, Moravě i Slezsku obecní a městské policie vozí AED, stejně tak umí výborně první pomoc. Ostatně, pokud myslíte, že lžu, koukněte například do Aplikace Záchranka, kde je vidět seznam mobilních AED. Navíc jsou v mnohých městech právě městské policistky a městští policisté v systému First Responder. To se tak stane, že krajská ZZS dostane informaci, kde je podezření, či opravdu probíhá náhlá zástava oběhu, a dispečeři ZOS ZZS požádají o pomoc další složky IZS. Takový Hradec Králové, ukázkový příklad, nebo třeba Praha, Ostrava a Brno. Tam několikrát takto došlo k záchraně života.

Nemusí ale jít nutně o náhlou zástavu oběhu. Nikdy jste neslyšeli o tom, že strážníci si všimli osoby se zdravotními obtížemi? Tihle lidé, jak „šlapou“ chodník (omlouvám se všem od MP), tak toho vidí mnoho. Mobilní hlídky navíc projíždí svůj „rajón“ častěji. A při hlídkové činnosti si tito lidé prostě hlídají, co se kde děje. Ostatně… I mně při epileptickém záchvatu přispěchala na pomoc pěší hlídka MP Ostrava.

A co taková volání, kdy se někdo bojí o život osob blízkých či osob, ke kterým například donáší poštu? Mnohdy se právě strážníci o této skutečnosti dozvídají. A někde jsou schopní využít i své lezecké družstvo, které se k oknu bytu slaní.

Nejrůznější pomoc občanům

Ano, nejrůznější pomoc občanům. Ruku na srdce. Nikdy jste neviděli, jak právě strážníci pomáhají odtlačit nepojízdné vozidlo z křižovatky? Pomohou přes kabely s nastartováním automobilu? Ani to, jak pomáhají lidem s výměnou prasklé pneumatiky? A co příspěvky, a jsou o tom dokonce i reportáže v TV, články v médiích, jak ti „zlí“ strážníci pomohou invalidním osobám? Třeba vozíčkáři, kterému se vybila baterka v elektrickém invalidním vozíku?

A co takové ztráty peněženek? Když ji najdou sami, okamžitě se snaží kontaktovat majitele. Když ji najde někdo jiný a donese ji na služebnu, snaží se stejně tak postupovat jako v prvním případě. A právě i díky jim nepřijdete o své peníze, doklady a další potřebné věci, které můžete v peněženkách nosit. A co takové mobilní telefony…

Velká pomoc pak spočívá i v odchytu zatoulaných zvířat. Strážníci se vždy snaží dohledat majitelku/majitele, aby se k nim čtyřnozí, ale i jiní, zvířecí kamarádi vrátili.

Pomoc bez uniforem…

Tu si tak jde strážník se svou rodinou na procházku, když vidí osobu, která prochází pátráním. Policistky a policisté obecní policie mají opravdu výbornou znalost. A tak se rozhodne dotyčnou osobu zadržet. A hle… Opravdu měl/a skvělého pamatováka. Osoba například někoho přepadla, odmítla nastoupit do výkonu trestu odnětí svobody aj.

Strážnice si všimne, že na ulici dochází k potyčce mezi osobami. Než by čekala na své kolegy od městské či státní policie, zasáhne sama. A mohl bych pokračovat zvesela dále…

Opravdu si myslíte, že tu jsou strážníci jen kvůli výkalům, špatnému parkování a dávání pokut za rychlou jízdu? Pokud ano, tak otevřete oči a přestaňte s těmi slovními průjmy. Protože i vám mohou tihle lidé pomoci zachránit život či navrátit to, co vám bylo odcizeno!

Mohlo by se vám také líbit...