Co nebo kdo je to

Co je to USAR?

Pod zkratkou USAR se skrývá Urban Search and Rescue. V překladu do našeho jazyka jde o „prohledávání a záchranu osob v městské (urbanizovaném“ prostředí. Alespoň to se uvádí na webu www.usar.cz.

USAR je specializace hasičů, která se zabývá nalezením, vyproštěním a ošetřením osob z objektu s narušenou statikou – může jít i objekty, které jsou zcela zbořené. V České republice máme USAR týmy u HZS Hlavního města Prahy a také u HZS Moravskoslezského kraje – kynologové pro USAR tým se ale nachází například i u Záchranného útvaru HZS ČR nebo také u HZS Libereckého kraje. V roce 2020 byli specialisté vyslání do Libanonského Bejrůtu. Po explozi byla nabídnuta pomoc českých hasičů. Ta byla přijata.

Do týmu USAR se nepočítají jen obyčejní hasiči, ale také hasiči – kynologové, statici nebo lékaři. USAR má dvě struktury – těžký a střední. Střední USAR je pak koncipován tak, aby bylo možné téměř ihned jej vyslat na místo mimořádné události v tuzemsku nebo v zahraničí. Mezi kynology pak mohou být i kynologové od Městské a obecní policie a dobrovolných organizaci, které se zabývají záchrannou kynologií. Důležitou podmínkou je ale splnit patřičné atesty a být zdravotně způsobilý takové cesty a činnosti.

Těžký USAR odřad se skládá z 68 osob – z velitele odřadu, zástupce velitele odřadu, 2 velitelů segmentů – čet, 2 zástupců velitelů segmentů, 2 týlařů – techniků technické služby – spojařů, 2 týlařů – logistiků, 4 styčných důstojníků, 2 lékařů, IT specialisty, statika, bezpečnostního důstojníka a důstojníka plánování, 4 velitelů družstev, 4 družstev hasičů – 1+9 a 2 kynologických skupin – 1+4.

www.usar.cz

Střední USAR odřad se skládá z 36 osob – z 6 kynologů, lékaře, 2 týlových techniků, IT technika, velitele odřadu, zástupce velitele odřadu a 2 styčných důstojníků, velitele čety,dvou družstev hasičů-záchranářů 1+9 a statika. Trička a čepice pro členy USAR odřadu

www.usar.cz

6. února 2023 byl těžký USAR tým vyslán do Turecka, které zasáhlo silné zemětřesení. V šesté epizodě pořadu České Televize „Když se hraje o čas“, byla část pořadu věnována nasazení USAR týmu v Bejrůtu.

Textu: autor a web www.usar.cz

Foto: HZS České republiky – ilustrační fotografie skupiny hasičů před odletem do Bejrůtu.

Mohlo by se vám také líbit...