Co dělat, když...

Zima bez složek IZS – bruslení na stojaté vodě

Se zimním obdobím a s mrazy se dostává na světlo světa jedna oblíbená aktivita dětí, ale i dospělých – bruslení na zamrzlém rybníku či jezeře. S tím se ale také pojí jedno velké riziko – propadnutí do opravdu studené vody.

Pokud již chcete na zamrzlém rybníku či jezeře bruslit, je třeba, aby led měl tloušťku alespoň dvacet centimetrů. To poznáte tak, že na několika místech uděláte díru. Potřeba je ale myslet na to, že někde může být dvacet centimetrů tlustý led, jinde ale může být slabší. V žádném případě není vhodné dostávat se do míst, kde se nachází výpustná zařízení nebo na místa, kde je přítok/odtok do/z rybníku/jezera – tam bývá led nejslabší.

Je také vhodné, aby někdo šel na bruslení s vámi. Někdo, kdo bude stát na břehu a v případě problému zavolá pomoc. Děti by pak v žádném případě sami chodit bruslit neměly!

DŮLEŽITÉ RADY:

  • pokud vstupujete na led a prská, vraťte se ihned na břeh, případně si lehněte, tím rozložíte svou váhu!
  • snažte se doplazit se na břeh, pokud to není možné, volejte pomoc!
  • pokud se propadnete pod led, nepropadejte panice. „Prudkým kopáním nohama se snažte dostat na hladinu, paže rozložte ze široka na led a neustálým kopáním nohama se snažte dostat co nejdál na led a plazením co nejkratší cestou na břeh. Pokud se led stále propadá, zvolte jiný postup. Vyhlídněte si nejkratší cestu ke břehu a začněte si cestu prolamovat rukama,“ radí hasiči
  • neváhejte a dostaňte se na led nebo na břeh. Studená voda rychleji vyčerpává!
  • „Pokud se propadne pod led někdo z vašeho okolí, nikdy se k danému místu nepřibližujte vestoje, ale v kleče nebo plazením. Na pomoc si vezměte hokejku, případně delší větev, bundu, opasek nebo lano,“ zní od hasičů.
  • zachránce se má vždy snažit jistit a dbát vysoké opatrnosti!
  • zachráněnou osobu zabalte do něčeho teplého – využití izotermické je více než dobré (je v každé autolékarničce)!
  • v žádném případě nepouštějte zachráněnou osobu!
  • pokud osobu nemůžete zachránit sami, volejte 150!

První pomoc při podchlazení

Podchlazený člověk (podchlazení – hypotermie) má teplotu těla pod 35°C. S osobou se snažte co nejméně hýbat, postupně zahřívejte tělo – použijte izotermickou folii, podávejte teplé tekutiny bez kofeinu a alkoholu. Izotermická folie se nachází v každé autolékárničce!

V případě podchlazení v ledové vodě po proboření se ledem je vhodné volat tísňovou linku 155 vždy!

Závěrem vám všichni přejeme, abyste si zimní radovánky užili bez nutnosti zásahu složek IZS nebo pomoci zdravotníků.

Na fotografiích HZS Karlovarského kraje vidíte výcvik profesionálních hasičů. O výcviku záchrany osob propadnutých ledem v tomto článku – Záchrana z ledu je vždy velmi složitá.

Zdroj části informací: HZS Olomouckého kraje

Úvodní fotografie a fotografie z výcviku hasičů: HZS Karlovarského kraje

Partnerem článku je MMM – Real Men Fashon a jejich mikino bunda MIDA – tu můžete mít i vy a to se slevou 300 Kč po zadání kódu „IZS300“. Více na webu.

Mohlo by se vám také líbit...