Aktuálně Ze života složek IZS

Když je každá minuta drahá…

Ve chvílích, kdy je třeba akutní péče u novorozenců, je každá minuta drahá. Při sekundárních převozech se tak volí ta nejrychlejší možná cesta – transport posádkou LZS. Přesně takový transport proběhl 10. ledna 2023 ráno z Českých Budějovic do FN Motol.

Úkolem Kryštofa 13 a jeho posádky bylo ve spolupráci s Neonatologickým týmem Nemocnice České Budějovice provést letecký sekundární transport novorozence. Šlo o první takovou spolupráci. Nejdříve pozemní posádka ZZS JČK převezla inkubátor s týmem na základnu LZS v Plané u Českých Budějovic. Po šetrném naložení inkubátoru s novorozencem vzlétl vrtulník směrem k Fakultní nemocnici v Motole. První tato spolupráce proběhla bez problémů.

Novorozenec byl do Prahy transportován kvůli operaci velmi závažné srdeční vadě. „V nedávné době jsme společně s Neonatologickým týmem takto realizovali pozemní převoz. Takové převozy nejsou úplně časté, ale ani ojedinělé, a jsme na ně plně připraveni,“ uvedli jihočeští záchranáři. Následně doplnili fakt, že z důvodu kapacitních důvodů se takových transportů neúčastní lékař LZS. Neonatologický tým je tvořen lékařem a zdravotní sestrou/zdravotnickým záchranářem z neonatologického oddělení.

Novorozenci i jeho rodině přejeme mnoho sil a hlavně hodně zdraví! Velké díky pak ZZS Jihočeského kraje a Neonatologickému oddělení Nemocnice České Budějovice.

Foto: ZZS Jihočeského kraje

Mohlo by se vám také líbit...