Ze života složek IZS

Sedm let od železniční nehody v Horažďovicích předměstí

Byl čtvrtý srpnový rok 2015 zhruba 13:20, když došlo k bočnímu nárazu vlaku do druhého vlaku nedaleko stanice Horažďovice předměstí. Po získání této informace vyslaly složky IZS mnoho prostředků k záchranným a likvidačním pracím.

K nehodě došlo tak, že byla „podhozena“ výměna (výhybka) pod jedoucím vlakem, kdy poslední dva vozy vykolejily a do nich narazil vlak. Výpravčí a signalista skončili před soudem a vyslechli si podmíněné tresty.

Na místo ihned vyrazili hasiči z Plzeňského i Jihočeského kraje, policisté a pozemní i letecké posádky ZZS. Požádány o pomoc byly i převozové sanitky. Na místo vyrazily i tři jednotky drážních hasičů.

,,Ve vlaku cestovalo odhadem do dvou stovek osob. Počet zraněných se v průběhu zásahu měnil – původní informace od posádky vlaku byla 30 zraněných, konečný počet se následně snížil na 15. Se třemi z nich odletěly do nemocnice vrtulníky LZS, ostatní odjeli sanitkami,“ uvedli hasiči na svém webu. Pro cestující byl na místo vyslán evakuační autobus ze stanice Plzeň Košutka. První psychologickou pomoc poskytl psycholog HZS Jihočeského kraje a dva členové týmu první psychologické pomoci z obou krajů.

,,Při příjezdu jednotek nebyla v místě přehledná situace. Hasiči v prvních chvílích se soustředili na cestující. Zraněné pomohli z vlaku vynést a následně pomáhali ZZS při jejich ošetření a transportu do vrtulníků a sanitek. Ostatním cestujícím pak pomáhali vystoupit z vlaku a převáděli je bezpečně přes koleje do nedalekého remízku, kde je vyšetřili záchranáři a kde jim byl poskytnut co možná nejlepší komfort v těžké situaci. Když byli všichni cestující z vlaků venku, museli hasiči počkat na vypnutí trakčního vedení. Po jeho vyzkratování započala PČR a drážní inspekce s vyšetřováním nehody. Následně byl stanoven postup odstranění vagónů z kolejiště. Jednotky HZS se postupně vrátily na základny. Na místě zůstali hasiči SŽDC a jako posila k nim míří těžká technika a tank z Prahy. Vzhledem k tomu, že vyprošťovací práce potrvají minimálně dva dny, zapůjčili hasiči z Klatov svým kolegům týlový kontejner,“ zveřejnili tehdy hasiči na webu.

Zasahující jednotky požární ochrany:

HZS České Budějovice – psycholog (JČK)
HZS Horažďovice
HZS Klatovy
HZS Nepomuk
HZS Plzeň-Košutka
HZS Plzeň-KŘ
HZS Strakonice (JČK)

SŽDC České Budějovice (JČK)
SŽDC Plzeň
SŽDC Praha – vyprošťovací tank

JSDH Horažďovice
JSDH Malý Bor
JSDH Velké Hydčice

Foto: HZS Plzeňského kraje

Mohlo by se vám také líbit...