Ze života složek IZS

Složky IZS zasahovaly u pádu sedaček kolotoče v Havířově

Třetí den měsíce září se v Havířově odehrávaly městské slavnosti, při kterých byly pro veřejnost připraveny i atrakce. Krátce po 15:15 došlo k mimořádné události, při které se zřítila část kolotoče – konkrétně šlo o několik sedaček. Mohlo by se zdát, že je to námětem cvičení složek IZS, bohužel však šlo o „ostrou“ událost.

Ještě před příjezdem složek IZS na místě pomáhali svědci události, mezi kterými byli i zdravotníci a záchranáři v civilu. Po zřícení několika sedaček začaly přicházet na tísňové linky zprávy o této události. Hasiči na místo vyjeli ze stanic Havířov (dvě družstva), Karviná (družstvo) a pak JSDH Havířov s cisternou a Havířov – Životice s dopravním automobilem a cisternou. Krom hasičů na místo vyrazili i městští strážníci a státní policisté s hlídkami obvodních oddělení, Oddělení hlídkové služby Karviná a také mimo jiné na místo vyrazil dosah SKPV ÚO Karviná. Na místo vyjely i dvě lékařské posádky ZZS MSK z Havířova a Karviné a posádky RZP z Havířova a Ostravy Jihu. O pomoc byla vyžádána i jedna sanitka zdravotní dopravní služby. První posádky na místo dorazily čtyři minuty od převzetí výzvy.

Okamžitě po příjezdu složek IZS začal probíhat průzkum události, zajištění místa a postupné třídění a ošetřování pacientů. Při této činnosti velmi úzce spolupracovali záchranáři s hasiči i policisty. Posádky Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje ošetřily celkem 14 osob, kdy osoby byly při vědomí a utrpěly lehká nebo středně těžká poraněn, a to převážně v oblasti končetin. Dva pacienti byli zraněni bohužel těžce. Nikdo ze zraněných osob ale nebyl v ohrožení života. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče bylo devět pacientů převezeno do místní nemocnice a čtyři osoby byly převezeny do FN Ostrava. Jedna osoba byla ošetřena na místě události, kdy transport nebyl nutný. Osm minut před půl pátou odpoledne byl zásah záchranářů ukončen odvozem posledního pacienta do nemocničního zařízení.

Policistky a policisté zajišťovali po celou dobu místo události a postupně po dojezdu kolegů z dosahu SKPV začali s vyšetřováním události. Kriminalisté se nyní činem zabývají v rovině podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Policisté také hledají svědky celé události.

Je důležité poděkovat všem svědkům, kteří ihned začali pomáhat zraněným osobám. Je také třeba poděkovat na naprosto perfektně a rychle zvládnutý zásah s větším počtem zraněných osob!

Mohlo by se vám také líbit...