Aktuálně Hrdinové mezi námi

Strážník pořádkové jednotky MP Brno Luboš Barth ve svém volnu zachraňoval životy

Policistky a policisté, stejně jako členové dalších složek IZS, i po konci své směny pomáhají druhým a zachraňují majetek a životy. Přesně takto se zachoval i strážník Luboš Barth pracující pořádkové jednotky Městské policie Brno.

Při procházce kolem rybníka Sykovce na Vysočině, kde byl se svou rodinou, si pan Barth všiml dopravní nehody, kdy řidič vozidla nezvládl začátku, prorazil svodidla a skončil ve srázu. Po zpozorování incidentu ihned běžel strážník na pomoc.

Řidiči z vozidla pomohl Lukáš Barth vystoupit, ten naštěstí nebyl zraněný. Bohužel ale jeho spolujezdkyně zůstala nohou zaklíněná uvnitř vozidla a utrpěla tržnou ránu na hlavě. Okamžitě tedy zavolal na tísňovou linku 150, kde nahlásil celou událost. Volal i na tísňovou linku záchranářů. „Zdravotníkovi jsem do telefonu popsal, co přesně se stalo a kde k nehodě došlo. Upřesnil jsem mu, jaká viditelná zranění žena má a přislíbil jsem, že udělám vše pro to, abych jí poskytl řádnou první pomoc. To pro mě bylo v tu chvíli samozřejmě nejdůležitější,“ vysvětluje brněnský strážník Luboš Barth v tiskové zprávě MP Brno.

Tiskový mluvčí ZZS Kraje Vysočina uvedl, že žena utrpěla středně těžká poranění a letecky byla přepravena do nemocnice v Jihlavě.

I ve službě pravidelně pomáhá

Lukáš Barth pracuje u Městské policie Brno již šestadvacet let. Postupně se vypracoval až na člena pořádkové jednotky, kdy musí mít vynikající fyzickou zdatnost a také znát mnoho důležitého. Před několika lety strážník pomohl zachránit život tříleté holčičky. Tu nechali její rodiče v zamčeném autě na parkovišti u nákupního centra v Brně Bohunicích.

Dívka byla apatická, strážníci proto násilně vozidlo otevřeli za pomoci obušku. Následně dívku předali záchranářům a případ si převzali státní policisté. Pan Barth i jeho kolegové dívce také před příjezdem ZZS poskytli dívce první pomoc. A v té se také dále zdokonalují. Ve vozidlech mají mimo jiné i AED, se kterými mohou ve službě zachraňovat životy.

Foto: MP Brno

Mohlo by se vám také líbit...