Aktuálně Ze života složek IZS

VIDEO: Požár Domova Alzheimer v Roztokách u Prahy zaměstnal mnoho záchranářů, hasičů i policistů

Noční můra všech hasičů, záchranářů a policistů se včerejšího dne stala realitou. Po devatenácté hodině byl oznámen rozsáhlý požár v Domově Alzheimer v Nádražní ulici v Roztokách u Prahy. Už z prvních hovorů na tísňové linky bylo patrno, že nepůjde o nikterak jednoduchý zásah. Na místo tak ihned vyrazilo několik jednotek hasičů, posádky ZZS Středočeského kraje, Záchranné služby ASČR, městská i státní policie a na pomoc přispěchali i v okolí nacházející se civilisté.

Vůbec nejhorší situace byla pro ty, kteří na místo dorazili jako první. Ti se museli zorientovat v situaci, zjistit vše potřebné a co nejrychleji započít se záchrannými pracemi. Pakliže stále je v Roztokách situována hasičská stanice kategorie P1, znamenalo by to, že na směně slouží pět, respektive čtyři (kvůli různým dovoleným, nemocem apod.) čtveřice hasičů – to jen na okraj toho, kolik hasičů v prvních chvílích nejspíše bylo na místě. Samozřejmě ale na místo postupně přijížděli další hasiči, záchranáři a policisté.

První jednotka, která jela na místo zásahu, potvrdila mohutnost požáru a okamžitě velitel zásahu nechal zvýšit požární poplach na druhý stupeň. Záchrana osob probíhala prostřednictvím nastavovacích žebříků i výškové techniky – evakuace vnitřkem budovy by byla velmi riziková.

Nosili je v náručí…

V domově bylo více jak padesát osob trpící nejrůznějšími onemocněními, dominující je však Alzheimerova choroba – už to samotné byl velký problém, neboť tito lidé mají problémy i s fyzickými schopnostmi. Z domova je tak hasiči, ale nejen ti, zachraňovali v náručí. Obrovskou pomocí bylo pro zasahující i velmi ochotné nabídnutí pomoci ze strany veřejnosti. Samozřejmě ale docházelo pomoci i ze strany policistek a policistů obecní i státní policie.

Krom záchranných prací probíhali i práce hasební. Hašení probíhalo z výškové techniky i ze země za pomoci několika vodních proudů. Voda byla dovážena kyvadlově z několika míst. Postupně došlo během zásahu k vyhlášení zvláštního stupně požárního poplachu, kdy na místě zasahovalo 27 jednotek požární ochrany. Hasební i záchranné práce probíhaly ze strany hasičů několik hodin.

V nočních hodinách bohužel došlo k nalezení dvou osob bez známek života, ale také jedné osoby ve velmi vážném stavu.

Pomoc z jiných krajů i od dobrovolných záchranářů!

Záchranáři vyhlásili traumaplán druhého stupně, kdy na místo bylo ze strany ZOS ZZS Středočeského kraje vysláno vícero nelékařských posádek a také posádky lékařské. Na místo zamířily i posádky LZS z Ústí nad Labem a Prahy, odkud navíc vystartoval i vrtulník Letecké služby Policie České republiky k monitorování situace na místě.

Na místo krom ZZS Středočeského kraje vyrazili i záchranáři Záchranné služby ASČR (výjezdová základna Kralupy nad Vltavou (1xRV, 2xRZP), posádka RZP ze Zbraslavi a také čtyři posádky PPNP (přeprava pacientů nedokladné péče), kdy dvě byly z pravidelné směny a dvě posádky byly sestaveny z volna. Samaritáni na místo taktéž vyslali tři posádky zdravotní dopravní služby, kdy dva řidiči byli vyslání z volna. Na místo vyrazilo i vedení ZZS SČK, ZS ASČR. Na pomoc vyrazil i speciální vůz Fénix Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, posádky ZDS Nemocnice Kladno a nabídku pomoci, která byla využita, směřovala i ze strany Asociace dobrovolných záchranářů.

Na místo tak vyrazilo několik desítek záchranářů, kteří velmi úzce komunikovali se Zdravotním operačním střediskem ZZS Středočeského kraje a to následně s nemocnicemi. Do péče si záchranáři postupně převzali 54 zraněných osob – jednapadesát osob utrpělo lehká zranění, jedna osoba byla v středně těžce zraněné a dvě osoby byly v kritickém stavu. V noci pak byla nalezena ještě jedna živá osoba a dvě osoby bez známek života. Zraněné osoby byly transportovány téměř všemi prostředky, které byly na místě, včetně Fénixe či evakuačního autobusu hasičů ze Slaného. Připraveni byli přjmout tyto pacienty v nemocnicích: FN Motol, ÚVN Střešovice, VFN Karlovo náměstí, FN Královské Vinohrady, FN Thomayerova nemocnice a Oblastní nemocnice Kladno. Pacient v kritickém stavu byl přepraven do hyperbarické komory v Oblastní nemocnici Kladno.

Záchranáři traumaplán odvolali zhruba dvě hodiny po začátku. V noci na místě záchranáři stále byli, to však z důvodu možného zranění zasahujících členů složek IZS.

Úzká spolupráce mezi kraji ale i lidmi

Jak je již u takových zásahů obvyklé, došlo k velmi úzké spolupráci složek IZS hned ze tří krajů – a sice Středočeského kraje, Ústeckého kraje (LZS) a také z Prahy (HZS, JSDH, ZZS a PČR). Na místo vyjelo téměř dvacet hlídek Policie České republiky – a sice z Prahy venkov západ, Kladna, ale také Prahy. Na místě zasahovali přímo příslušnice a příslušníci z obvodních oddělení, dopravního inspektorátu, Pohotovostní motorizované jednotky Praha, Speciální pořádkové jednotky Praha, ale také kriminalisté a vedení policie jako takové. Policistky a policisté pomáhali se záchranou osob, s ošetřováním osob i se zajištěním místa jako takového a řízení dopravy tak, aby plynule mohli záchranáři a hasiči přijíždět/odjíždět.

Dnes dopoledne pak na místě pracovali vyšetřovatelé a technici z SKPV z územního odboru i z krajského ředitelství, policejní kynologové, ale také vyšetřovatelé Hasičského záchranného sboru České republiky a další specialisté včetně těch s drony.

Jak již bylo zmíněno, velkou pomoc na místě odvedli i svědci události, kteří ihned přispěchali na pomoc, která byla velmi využita – všem těmto lidem tak patří obrovský dík. Velký dík ale patří také všem zasahujícím na místě, taktéž ale pak také těm, kteří nebyli vidět – lidem na operačních střediscích HZS Středočeského kraje, Prahy, ale také operátorkám a operátorům ZOS ZZS Středočeského kraje, Prahy a Ústeckého kraje, taktéž dispečerce ZS ASČR a v neposlední řadě pak důstojníkům z operačních středisek PČR Středočeského kraje a Prahy.

Závěrem ještě jednou obrovský dík všem, zároveň přejeme brzké uzdravení všem zraněným, upřímnou soustrast rodinám zemřelých osob a jejich známým. Doufejme, že se obdobná tragická událost nebude již opakovat!

Zasahující jednotky hasičů na místě:

HZS Středočeského kraje: Kladno, Kralupy nad Vltavou, Mělník, Rakovník, Roztoky, Slaný a Stochov a KŘ HZS Středočeského kraje.

HZS podniku: Synthos Kralupy a.s.

JSDH Středočeského kraje: Brandýsek, Horoměřice, Hostouň, Hřebeč, Kněževes, Kozinec, Kralupy nad Vltavou, Libčice nad Vltavou, Minice – Kralupy nad Vltavou, Roztoky, Stehelčeves, Středokluky, Úholičky a Zákolany.

HZS Praha: Petřiny (HS č. 2)

JSDH Praha: Lysolaje a Suchdol.

GŘ HZS ČR: Hasičský útvar ochrany Pražského hradu, dokumentační skupina, Operační výjezd GŘ HZS ČR, ZPP GŘ – vyšetřovací skupina, TÚPO – vyšetřovací skupina.

Za možnost využití fotografií děkujeme Týdeníku Policie!

Foto: HZS Středočeského kraje a GŘ HZS ČR

Mohlo by se vám také líbit...