Ze života složek IZS

Nebezpečné naplaveniny zaměstnaly hasiče v Litovli

Velmi fyzicky náročnou práci mají za sebou hasiči v Litovli. Ti museli u historického Svatojánského mostu v Litovli odstranit naplavené kmeny a větve, které se o most zasekli. Důvodem bylo vystoupání řeky Moravy během vánočních svátků do takové výšky, že voda s sebou brala nespočet větví a kmenů.

Na samotné uvolnění ucpané části mostu se muselo počkat do chvíle, kdy řeka Morava klesne. V úterý, 2. ledna, již mohli profesionální hasiči z Litovle společně s lezeckým družstvem z centrální hasičské stanice Olomouc celou situaci vyřešit. „Jednotky měly za úkol s technickými službami města odstranit masu dřeva, která byla zaklíněná přes tři pilíře nejstaršího a památkově chráněného mostu na Moravě tak, aby nedošlo k jeho poškození, uvedla por. Mgr. Lucie Balážová tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Hasiči-lezci se na laně spustili z mostu, postupně kmeny uvazovali lany a řetězy. Těžká technika pak dřevo tahala na břeh, kde jej pracovníci technických služeb zpracovali a zlikvidovali,“ dodala k zásahu mluvčí Lucie Balážová. Tento zásah se pro obyčejné lidi může zdát naprosto jednoduchý, opak je pravdou. Tyto a jim podobné úkoly jsou pro hasiče velmi náročné, zejména pak ve chvíli, kdy nelze použít těžkou techniku.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Mohlo by se vám také líbit...