Jedná se o zásahový požární automobil k přepravě hasičů v nejrůznějším počtu, nejčastěji však v posádce 1 + 1 (strojník a hasič). Vůz ve svých útrobách vozí tři nádrže na hasební látky – na vodu, pěnu. Prášek se pak nachází v tlakové nádobě. S kombinovanými hasicími automobily, nebo kontejnery, se setkáte téměř ve všech krajích České republiky – někde jich je na kraj dokonce více. Často se KHA objevují u HZS podniků, kde se pracuje s chemickými nebo hořlavými látkami.

Podvozek, na kterém je nástavba vozidla vyrobena, je různý, záleží na technických podmínkách. Stejně tak i nástavbu může zhotovit více dodavatelů. Vyjma nádrží na vodu, pěnidlo a prášek vozidlo převáží i vybavení pro hasební zásahy a další technické prostředky.

V současné době se používají v několika krajích KKH – kontejnery kombinované hasicí. O těch ale v jednom z dalších článků.

Na fotografiích vidíte KHA HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Zábřeh. Vozidlo má nádrž na vodu o objemu 6 000 litrů, na pěnidlo 3 000 litrů a prášku se ve vozidle nachází 500 kilogramů. Fotografie byly pořízeny v roce 2015. Dnes se na stanici Zábřeh nachází již nové KHA – a sice Scania.

Mohlo by se vám také líbit...