Aktuálně

Po mimořádné události v dole ČSM – Jih ve Stonavě musel pomáhat i intervenční tým

12. ledna dopoledne po 10:30 došlo k důlnímu otřesu v porubu v hloubce zhruba 1100 metrů v dole ČSM-Jih u Stonavy na Karvinsku. Na místo po oznámení události vyrazil „velký výjezd“ HBZS Ostrava – ten čítá pětadvacet záchranářů včetně dvou lékařů. Na místo zamířila i ZZS Moravskoslezského kraje a policie.

Ředitel HBZS Ostrava Josef Kasper v Událostech regionu uvedl, že bánští záchranáři dostali informaci v 10:42. O minutu později již mířili na místo a za čtrnáct minut byli na místě. Nedlouho potom došlo k sfárání do dolu. Na místo vyrazily i posádky ZZS Moravskoslezského kraje. Konkrétně šlo o tři pozemní posádky – dvě z Havířova a jedna posádka z Českého Těšína. Na místo byl vyslán i vrtulník LZS z Ostravy.

„Týmy ZZS převzaly od báňských záchranářů do své péče celkem pět mužů ve věku od třiačtyřiceti do pětapadesáti let. Všichni byli při vědomí a komunikovali. Utrpěli vážná nebo středně těžká poranění, přičemž převažovala zranění páteře a končetin, v jednom případě také hlavy a pánve,“ uvedl mluvčí ZZS MSK Lukáš Humpl. Leteckou cestou byl transportován jeden muž do traumatologického centra FN Ostrava. Do Ostravy, konkrétně do Městské nemocnice, přepravili záchranáři jednoho muže. Jeden pacient byl transportován do nemocnice v Havířově, dva do nemocnice v Karviné.

ZZS MSK celou událost řešila jako událost s hromadným postižením osob. Zásah záchranářů byl ukončen předáním posledního pacienta v nemocnici v 15:45. „Ve dvou nemocnicích byla při přijetí zraněných indikována potřeba poskytnutí první psychické pomoci. K jejímu zajištění byli vysláni čtyři pracovníci krajského zdravotnického intervenčního týmu,“ doplnil mluvčí ZZS Moravskoslezského kraje.

Bohužel při mimořádné události došlo k úmrtí jednoho horníka. Toho vyprostili bánští záchranáři během odpoledních hodin.

Práce báňský záchranářů není nikterak jednoduchá. Alespoň částečné nastínění jejich práce je v tomto článku.

Mohlo by se vám také líbit...