Aktuálně Proti zločinu!

U soudu je případ zvlášť brutální vraždy z Kostelce na Hané – pomoci oběti se snažil čtrnáctiletý Martin

15. února 2023 se začal Krajský soud v Brně zabývat zvlášť brutální vraždou, která se stala v pátek 29. dubna v Kostelci na Hané. Tehdy devětadvacetiletý muž tam zavraždil brutálně (mnoho bodných a sečných ran) bratra, sestru a otce. Důležité je ale připomenout jeden velmi hrdinský čin jednoho mladíka.

Vedoucí Odboru obecné kriminality KŘP Olomouckého kraje plk. Mgr. Jan Lisický na tiskové konferenci k případu doslova řekl, že s tak brutálním činem jsem se nesetkal. Více k vraždě naleznete v tomto článku.

Dozorující státní zástupkyně při prvním soudním jednání navrhla obžalovanému trest odnětí svobody v délce trvání třiceti let, případně pak trest doživotní. Soud s obžalovaným bude probíhat 21. března dokazováním. Poslední zavražděný byl dle žalobkyně otec vraha – ten mu zasadil šedesát ran.

Otec útočníka vyběhl z domu, kde jej uviděl tehdy čtrnáctiletý Martin. Martin Hubrala šel zrovna od svého zubaře. Když uviděl před domem v kaluži krve ležet osobu, ihned přispěchal na pomoc a zavolal na tísňovou linku 155. Operátorka ZOS s Martinem vedla telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci, se kterou pokračovali až do příjezdu lékařské posádky ZZS Olomouckého kraje. Starosta města poznamenal, že kolem místa činu šlo vícero lidí, avšak nikdo nepomohl. Byť se všichni snažili zvrátit osud muže, boj o jeho život prohráli.

Martina za jeho čin ocenil jak tehdejší hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, tak i Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje. Martin se zachoval jako velký hrdina a na jeho čin nesmíme zapomenout!

AKTUALIZACE 5. 4. 2023: Za trojnásobnou vraždu, při které bylo zasazeno obětem 250 bodných a bodnořezných ran, dostal obviněný mladík doživotní trest odnětí svobody. Předsedkyně senátu Krajského soudu v Brně JUDr. Jaroslava Bartošová mimo jiné uvedla: ,,Byl to brutální masakr, kterého se pan obžalovaný dopustil. Doslova vyhladil celou rodinu. Sám žil ve svém pokoji doslova asociálním způsobem a peníze pro svou potřebu si opatřil tím, že za doslova směšnou částku prodal desetinový podíl na rodinném domě, který dostal v dědictví. Rodině nic neřekl, ačkoli jim doslova prodal část střechy nad hlavou. Proto ho ostatní vyzvali, aby se vystěhoval. A to bylo spouštěcím momentem, což obžalovaný vnímal jako křivdu,“ uvedla.

„Plánoval jsem to, ale do poslední sekundy jsem nevěděl, jestli se to stane. Nenávist u mě zvítězila a spáchal jsem to. Nenáviděl jsem je, všechny tři. Bezdůvodně mě uráželi, stupňovalo se to. Já jsem nechtěl mít spory,“ uvedl obžalovaný muž. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Krajský úřad Olomouckého kraje – předávání ocenění Martinovi

Mohlo by se vám také líbit...