Aktuálně

Sníh zaměstnává složky IZS

V noci z prvního na druhý prosincový den se vyplnila výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, která varovala před silným sněžením. To s sebou přineslo stovky zásahů hasičů a policistů.

Hasiči, policisté i záchranáři přes noc museli zasahovat u více dopravních nehod. Některé se staly na dálnicích. Například dálnice D1 po nehodě na 97. kilometru byla dlouhou dobu uzavřena. Problém byl vůbec v tom, aby se technika sloužící pro vyproštění dostala na místo události. Nepozorní řidiči kamionů parkovali v pravém i levém pruhu a znemožňovali tak průjezd silničářům i technikům specializované společnosti.

Plné ruce práce ale měli také hasiči v jiných částech republiky. Hasiče zaměstnávali nejen dopravní nehody, ale také události, kdy bylo potřeba vyprostit vozidla silničářů sjeté mimo silnici, případně pak autobusy v obdobné situaci. K tomu byly použity mnohdy i vyprošťovací speciály. Větší počet zásahů pak měli hasiči v Jihočeském kraji.

Na operačních střediscích to „jede“

I drážní hasiči pravidelně vyráželi k mimořádným událostem. Většinu šlo o popadané stromy kolem tratí, případně pak najetí vlaků do spadaných stromů. Několikrát také museli řešit sníh na střechách budov. Náročné to v noci a dnes přes den mají také policisté (nejen) z oddělení dopravních nehod.

Velké poděkování si zasluhují nejen policisté, ale také dobrovolní a profesionální hasiči. Stejně tak si poděkovat zaslouží i ženy a muži sloužící na KOPISech HZS krajů, Integrovaných operačních střediscích a také ženy a muži z tísňové linky 155. Zapomenout ale nesmíme ani na silničáře a technické služby. Smekáme i před všemi řidiči profesionály!

I odpoledne jsou problémy v dopravě

Hasiči i policisté měli plné ruce práce i v odpoledních hodinách. I odpoledne hasiči vytahovali z příkopů zapadnuté autobusy, sypače i samotné automobily. Policisté museli řešit během dnes stovky dopravních nehod, při kterých naštěstí nedošlo k vážnějším zraněním. Drážní hasiči krom výjezdů spojených s popadanými stromy a najetím vlaků do stromu, museli řešit i dopravní nehody.

Ať už jde o pomoc svým kolegům v krajích, kde není tolik vyprošťovací techniky (nebo žádná), tak i DN vlaku s osobním automobilem. Tato nehoda, ke které došlo u obce Zápy kolem 18:15, by měla být bez zranění. V rámci kalamitní situace jen hasiči v Jihočeském kraji zasahovali více jak u tři sta událostí! HZS České republiky uvedl, že k 16. hodině zasahovali hasiči u více jak 1 000 technických pomocí.

Bohužel i odpoledne jsou problémy v rámci železniční dopravy i dopravy silniční. I některé úseky dálnic během odpoledne stály. Policie stále žádá řidiče kamionů, aby se nepředjížděli a v kolonách se řadili za sebou v pravém pruhu!

Foto: HZS Olomouckého a Moravskoslezského kraje

Mohlo by se vám také líbit...