Aktuálně Proti zločinu!

Vraždy zaměstnávají kriminalisty z několika krajů

Poslední dny jsou náročné mimo jiné i pro týmy kriminalistek a kriminalistů vyšetřujících ty nejzávažnější trestné činy, respektive zločiny. Hned ve třech krajích se krajští kriminalisté zabývají případy vražd, o čtvrtém případu v Plzeňském kraji jsme vás již informovali.

První událost zaměstnává kriminalisty od soboty, 21. října, v Praze. Odpoledne došlo v jedné v hospodě na Žižkově ke slovní rozepři dvou pětačtyřicetiletých mužů. Jeden následně vytáhl nůž na druhého a bodl jej do hrudníku. Na místo okamžitě vyrazily hlídky Policie České republiky a také posádky RV, RZP a IP ZZS HMP. Následně na místo dorazili i výjezdy SKPV „města“ (obvodního ředitelství) i „kraje“. Napadený muž i přes veškerou snahu záchranářů a policistů na místě zraněním podlehl.

Podezřelý muž byl na místě zadržen. Na začátku probíhalo vyšetřování činu pro podezření z trestného činu těžkého ublížení na zdraví, následně však došlo k překvalifikování na zločin vraždy. Vyšetřoval 1. oddělení OOK KŘP HMP v neděli, 22. října, podezřelého muže obvinil ze zločinu vraždy. Za jeho chování mu hrozí až osmnáctileté odnětí svobody.

Dvojnásobnou vraždou ve stádiu pokusu se zabývají kriminalisté ze Zlína

Ve stejný den, jako došlo k obvinění pětačtyřicetiletého muže vyšetřovatele v Praze, došlo ve večerních hodinách v jedné z chatových osad v okresu Uherské Hradiště. Na místo incidentu krom posádek ZZS vyrazily i hlídky Policie České republiky, výjezd SKPV ÚO Uherské Hradiště, ale také kriminalisté z kraje.

Osmadvacetiletý opilý muž měl vniknout do chatky, kde po slovní rozepři a vyhrožování napadl ostrým předmětem dva muže ve věku devětačtyřicet a šestapadesát let. Útočník mužům způsobil vážná bodnořezná zranění především v oblasti hlavy. Zranění muži byli záchranáři ošetřeni na místě události a následně přepraveni do nemocnice.

Policisté osmadvacetiletého podezřelého muže zadrželi. V pondělí, 23. října, zahájil vyšetřovatel 1. OOK KŘP Zlínského kraje úkony trestního řízení pro zvlášť závažný zločin dvojnásobné vraždy ve stádiu pokusu. V případě odsouzení útočníkovi hrozí až dvacetiletý trest odnětí svobody, případně pak výjimečný trest.

Pětapadesátiletá žena z Chebska chtěla peníze, napadla osmdesátiletého muže

Dalším pokusem vraždy se zabývají kriminalisté z 1. oddělení Odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje již od začátku září letošního roku. Na začátku měsíce září měla pětapadesátiletá žena napadnout osmdesátiletého muže v jedné z bytových jednotek v Karlových Varech.

Žena kolem poledních hodin srazila staršího muže na zem, fyzicky ho napadla s úmyslem získání finančních prostředků, které ji napadený muž odmítal půjčit. „Po prvotním útoku měla žena ležícího muže začít škrtit, čímž mu uzavírala dýchací cesty a zamezovala přísunu vzduchu, v důsledku čehož upadl do bezvědomí. Toho měla žena využít, z kapsy mu odcizit finanční hotovost a z místa odejít, aniž by se zajímala o jeho zdravotní stav,“ uvedl nprap. Jakub Kopřiva, tiskový mluvčí policie Karlovarského kraje.

Žena takto jednala za účelem získání finanční hotovosti, která byla ve výši deseti tisíc korun. Napadený muž naštěstí útok přežil a byl záchranáři transportován do nemocničního zařízení.

Jediná žena je stíhána na svobodě

Po provedení nezbytných úkonech se ženou, sdělení obvinění a podobně byla žena na základě rozhodnutí státního zastupitelství propuštěna ze zadržení a je za zločin pokusu vraždy stíhána na svobodě. V případě uznání viny ji u soudu hrozí patnáct až dvacet let odnětí svobody, případně pak trest výjimečný.

Případ pětapadesátileté ženy tak dokazuje to, že ne každá podezřelá osoba z vraždy musí být stíhána vazebně. V některých případech nemusí policejní orgán shledat důvody k vazebnímu stíhání, nebo nemusí státní zástupce shledat důvody k podání podmětu na vzetí obviněné osoby do vazby. Případně pak soud nemusí žádosti státního zastupitelství vyhovět.

To však neznamená, že by policisté neměli takové osoby „pod dohledem“. Stejně tak celý případ pro kriminalisty nekončí tím, že je sděleno obvinění z nějakého z přečinů, trestných činů nebo zločinů, případně, jako je to v těchto případech, zvlášť závažných zločinů. Proto je třeba závěrem zdůraznit, že se kriminalistky a kriminalisté rozhodně nenudí, a pokud nejsou zrovna vidět v médiích nějaké případy, neznamená to, že tito lidé nic nedělají.

Mohlo by se vám také líbit...