Aktuálně

VIDEO: Zbytečně nejeli, zastavili opilého řidiče

Ve středu, 25. října, volal na tísňovou linku 158 v Jihomoravském kraji řidič vozidla, kterému se nezdála jízda řidiče před ním jedoucího. Několikrát přejel do protisměru a ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu.

Operační důstojní IOS KŘP Jihomoravského kraje vytěžil volajícího, který hlásil přesnou polohu vozidla, jehož řidič se choval na silnici velmi rizikově. Na místo tak operační důstojník směřoval hlídku. Ta řidiče kličkujícího vozidla dojela v obci Ponětovice. Po zastavení policisté mimo jiné vyzvali řidiče osobního vozidla, aby se podrobil dechové zkoušce.

Po provedení dechové zkoušky bylo jasné, proč se muž na silnici choval tak divně – naměřeno mu bylo více jak dvě a půl promile alkoholu v dechu. Policisté muže z důvodu podezření z trestného činu Ohrožení pod vlivem návykové látky omezili na osobní svobodě. Vozidlo nechali odvést na záchytné parkoviště a s řidičem směřovali na odběr krve a obvodní oddělení. Pakliže soud uzná řidiče vinným, patrně přijde o řidičský průkaz, dostane pokutu nebo může jít až na jeden rok do vězení.

Video z události

Policisté děkují svědkovi za telefonát

Jihomoravští policisté velmi děkují svědkovi celé události za to, že zavolal na tísňovou linku 158. Byť nemusí být vždy divně chovající se osoba za volantem pod vlivem alkoholu, může jít například o zdravotní problémy. V obou těchto případech jde o životy nejen řidičce či řidiči vozidla, ale také všem ostatním. Je proto na místě policisty na takové chování osob na silnici upozornit.

Pakliže máte jakékoli podezření na podezřelé chování účastníků silničního provozu (ano, jde i o chodce, cyklisty a podobně), vždy je lepší zavolat na tísňovou linku 158. Operační důstojníci na lince 158 již vyhodnotí, zda je daná situace na vyslání jejich kolegyň a kolegů ve službě nebo ne.

A jaký charakter mají události, ke kterým hlídky vyráží?

Jde o nahlášení akutních informací vyžadujících provedení neodkladného zákroku v případech přímého ohrožení života, zdraví, majetku a také veřejného pořádku. Jde také o informace týkající se trestné činnosti, pátrání po pohřešovaných osobách, odcizených vozidlech, haváriím, výbuchům a živelním pohromám, ale také k nahlášení některých dopravních nehod.

Závěrem je důležité upozornit, že zneužití tísňové linky se trestá! Trestají se ale lidé, kteří si některou událost vyloženě vymyslí nebo při telefonátu volající útočí na Policii České republiky. Za zneužití tísňových linek může dostat volající pokutu až 200 000 Kč!

Foto: z videa PČR

Mohlo by se vám také líbit...