Aktuálně

FOTOGALERIE: Při požáru v obci Studánky v Jihočeském kraji pomáhali i rakouští hasiči

Informaci o požáru odpadu v plechovém kontejneru hasiči v Českých Budějovicích dostali ve 12:52. Operační důstojník do Studánek vyslali v prvním sledu profesionální hasiče ze stanice Frymburk a JSDH obce Vyšší Brod.

Velitel zásahu po průzkumu potvrdil požár v šesti lodních kontejnerech o celkovém půdorysu 35 x 8 metrů, které stojí v řadě těsně za sebou a jsou postavené za prodejnou textilu a dalšího smíšeného zboží. Prodejnu opustily všechny osoby, které se zrovna uvnitř nacházely. Nikdo z nich není zraněn,“ uvedla k první části zásahu Vendula Matějů, tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje.

Velitel zásahu rozhodl o vytvoření útočného vedení a vniknutí do kontejneru. V něm ale byla nalezena kromě textilu i drogérie a hlavně zábavní pyrotechnika. V tu chvíli velitel zásahu rozhodl o stažení hasičů z vnitřního prostoru a začalo ochlazování kontejnerů a přilehlé prodejny z vnější části a také z automobilové plošiny. Velitel zásahu okamžitě požádal o vyslání dalších sil a prostředků a krátce po 14. hodině došlo k vyhlášení druhého stupně požárního poplachu.

Velitel zásahu přes KOPIS HZS kraje požádal o vyslání pyrotechniků Policie České republiky, ti na místo dorazili po patnácté hodině. Do příjezdu pyrotechniků probíhalo ochlazování kontejnerů a prodejny. Z dronu a výškové techniky byla stále měřena termokamerami teplota v těch místech, kde majitelé nahlásili, že je uložená pyrotechnika.

Po konzultaci s policejními pyrotechniky bylo rozhodnuto, že je nutné otevřít a vstoupit do kontejnerů a uskladněný nejen textil a drogerii, ale i pyrotechniku prolít vodou. Ideálním způsobem, jak vniknout do uzavřeného prostoru, ve kterém hoří, je systém CCS Cobra. Na místě zásahu je využívána dokumentační skupina HZS Jihočeského kraje, která disponuje drony s termokamerami. Drony pro potřebu velitel zásahu neustále provádí monitoring teploty v jednotlivých kontejnerech. Na základě tohoto měření velitel zásahu rozhoduje, do kterých kontejnerů hasiči Cobrou vniknou a které kontejnery se tak budou hasit jako první,“ dále dodává tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje.

Na místo vyrazil z centrální stanice v Českých Budějovicích velitelský kontejner a vůz pro plnění tlakových lahví. Až kolem půl desáté večer se podařilo zasahujícím jednotkám vniknout do všech kontejnerů a došlo k nahlášení lokalizace požáru. „Velkými pomocníky byly dva místní nakladače, kterými byl nejprve vyskladňován shořelý materiál a následně jím byly odstraňovány střechy kontejnerů a veškeré konstrukce,“ dodala k další části zásahu Vendula Matějů na Facebooku.

Přes noc docházelo k monitorování místa požářiště a dnes, 5. května, začalo ohledávání místa požáru hasičskými i policejními vyšetřovateli.

Zasahující jednotky na místě

HZS Jihočeského kraje stanice: Frymburk, Český Krumlov, České Budějovice a Suché Vrbné

JSDH obcí: Vyšší Brod, Frymburk, Dolní Dvořiště, Loučovice, Rožmberk nad Vltavou/Přízeř, Černá v Pošumaví, Přední Výtoň a jednotka dobrovolných hasičů obce Bad Leonfelden.

Na místě zasahovalo několik velitelských automobilů, 13 cisteren, výšková technika, dva dopravní automobily, technický automobil, týlový kontejner a několik desítek hasičů

Foto: HZS Jihočeského kraje

Mohlo by se vám také líbit...